The Economist: Vox is ‘extreem-rechtse’ partij die vaart op racisme

door admin
The Economist: Vox is 'extreem-rechtse' partij die vaart op racisme

Het Britse weekblad, dat in liberale en conservatieve kringen als een journalistieke bijbel wordt beschouwd, benadrukt in een artikel over migratie dat, ondanks ‘Vox’s racisme’, Spanje een land is dat ‘verwelkomend’ en ’tolerant’ blijft. 

The Economist omschrijft Vox als een ‘extreemrechtse partij’ die ‘steeds meer campagnes voert tegen illegale migratie’ nadat de spanningen in Catalonië als gevolg van het separatistische proces zijn verminderd.

Het artikel heeft als titel ‘Spanje heeft immigranten nodig. Maar wil het land ze nog?‘ De ondertitel luidt: ‘Een ongewoon gastvrij Europees land twijfelt’. In het artikel wordt de paradox genoemd dat de partij van Abascal het zo goed doet in juist die gebieden langs de Middellandse Zeekust waar boeren voor hun oogst afhankelijk zijn van Marokkaanse en Afrikaanse immigranten. Zoals het geval is bij de rode vruchtenteelt in Huelva en de tuinbouw in de Andalusische provincie Almería en de regio Murica.

Vox heeft geen monopolie op racisme

The Economist benadrukt het ‘veranderende politieke klimaat’ waarin Spanje is ondergedompeld. Evenzo, en hoewel de schrijver van het artikel verzekert dat Vox geen monopolie heeft op racisme, is er een toename van racistische aanvallen te zien, ‘hoewel deze nog steeds zeldzaam zijn

Ondanks het standpunt van Vox benadrukt The Economist dat Spanje nog steeds ‘gastvrij’ en ’tolerant’ land is. Dit in het licht van recente onderzoeken waaruit bleek dat 56 procent van de burgers migratie ‘positief’ ziet. Ondanks deze gegevens denkt het Britse weekblad dat het land voor ‘een test en een keuze’ staat.

Succesvolle integratie tweede generatie migranten nodig

De test moet ‘ervoor zorgen dat de tweede generatie immigranten, die nu in aantal groeit, succesvol wordt geïntegreerd.’ Het blad beschrijft de terroristische aanslagen in Catalonië in 2017 als een ‘waarschuwing’. Die aanslagen ‘zijn gepleegd door een groep jongeren die als jonge kinderen uit Marokko waren aangekomen’ en ‘uit recentere studies bleek dat er een groter risico bestaat dat de kinderen van migranten stoppen met school’.

Keuze is om meer migranten toe te laten

Voorts legt het blad uit dat ‘er weinig banen op hoog niveau zijn die worden ingenomen door Afrikaanse immigranten of hun kinderen, dus er zijn weinig rolmodellen’. Wat betreft de keuze, is die om ‘meer migranten toe te laten’. ‘Sommigen zeggen dat Spanje ze nodig heeft. Zelfs meer dan de meeste andere rijke landen, omdat het vruchtbaarheidscijfer in Spanje is gekelderd, van drie kinderen per vrouw in 1964 tot 1,2 vandaag. Dus in de toekomst zullen minder werknemers veel meer gepensioneerden moeten onderhouden, tenzij Spanje de pensioenleeftijd verhoogt of meer jonge immigranten toelaat, of beide’, legt The Economist uit.

Dit vind je misschien ook leuk