Waarom je wel om een kopie moet vragen na het pinnen

door admin
Waarom je wel om een kopie moet vragen na het pinnen

Het is een handeling die je meerdere keren per week doet (zeker nu tijdens deze periode voor de feestdagen): je haalt je creditcard of betaalpas tevoorschijn en steekt deze in de datafoon van het verkooppunt, of houdt je pas voor het wireless-schermpje. Nadat de betaling is geaccepteerd volgt doorgaans de vraag van de persoon achter de kassa: “Wil je een kopie?”

Om verschillende redenen zullen velen ‘nee’ antwoorden. Misschien omdat het sneller gaat, om papier te sparen voor het milieu of gewoon uit desinteresse. Voor iedereen die wel eens met ‘nee’ antwoordt, heeft de Bank van Spanje een bericht, waarmee je teleurstellingen kunt voorkomen. Handig in tijden waarin het doen van elektronische betalingen vrijwel dagelijkse kost is.

De financiële instelling legt uit dat achter de term “kopië” in werkelijkheid de beveiliging zit van de terminal van het verkooppunt (POS) met de betalingsgegevens. Je mag natuurlijk ‘nee’ zeggen, wat een goede beslissing is als je de kopie niet nodig hebt en nog goed voor het milieu is, legt de Bank van Spanje uit. Maar als je dan geen kopie wilt van je transactie, zorg er dan eerst altijd voor dat je het juiste bedrag dat in rekening gebracht moet worden in het scherm van de betaalterminal ziet. 

Heeft degene achter de kassa een fout gemaakt, kun je hem of haar daar ter plekke op wijzen en kan de fout worden hersteld. Kom je er pas veel later achter bij het controleren van je bankrekening, dan is het erg moeilijk om het teveel gerekende bedrag terug te claimen.

Tegenwoordig kun je zo eenvoudig overal met je pas betalen dat je, vooral bij kleinere bedragen, waarschijnlijk niet meer goed oplet en automatisch je pas voor de lezer houdt, je spullen pakt en de winkel verlaat, waarschuwt de Bank van Spanje. De instelling wijst er wel op dat contactloze betalingen waarbij de pincode niet wordt gevraagd momenteel beperkt zijn tot maximaal 50 euro. Wanneer een hoger bedrag wordt ingetypt, zal je noodzakelijkerwijs je pincode moeten invullen en op de de terminal moeten kijken.

Toch kunnen bij bedragen onder de 50 euro ook vervelende fouten gemaakt worden die moeilijk op te lossen zijn. Kortom, ‘kijk eerst even naar wat je betaalt’, adviseert de Spaanse Bank.

Dit vind je misschien ook leuk