Meerderheid ongevaccineerden in Spanje twijfelt aan veiligheid van het vaccin

door admin
Meerderheid ongevaccineerden in Spanje twijfelt aan veiligheid van het vaccin

Als de motivatie bekend is, kan deze groep namelijk gerichter worden overtuigd van het belang van vaccinatie voor het terugdringen van het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen door covid-19. Dit vinden deskundigen van Instituto de Salud Carlos III in Madrid.

‘Vaccin is te snel ontwikkeld’

Het gezondheidsinstituut hield daarvoor in oktober een online-enquête onder 2.312 respondenten die zich (nog) niet hadden laten vaccineren. Hieruit blijkt dat de grootste zorg die leeft onder deze groep uitgaat naar de risico’s van het vaccin voor de eigen gezondheid. 72 procent geeft in het onderzoek aan dat “de korte periode waarin de vaccins zijn ontwikkeld, de veiligheid van het vaccin en de experimentele fase waarin de vaccins zich nog bevinden” de belangrijkste redenen zijn om het covid-vaccin te weigeren. 

Klein percentage complotdenkers en virusontkenners

Een tweede belangrijke motivatie, die door bijna de helft van de ondervraagden wordt genoemd, is het vermoeden dat de vaccins slecht zijn voor de gezondheid en mogelijk schadelijke bijwerkingen hebben. Afgezien van de gezondheidsrisico’s en de twijfel over de tijd die genomen is om de vaccins te ontwikkelen, geeft meer dan 40 procent van de respondenten aan dat “de vaccins puur commercieel zijn”, “niet effectief zijn” of  “niet nodig zijn wegens een goede eigen gezondheid”. Maar 12,3 procent ziet achter de vaccinatiecampagne een complottheorie of ontkent het bestaan van het coronavirus. 

Ook zijn in het onderzoek mensen ondervraagd die wel de eerste, maar niet de tweede vaccinatie hebben gekregen. 44 procent van deze groep gaf aan veel bijwerkingen te hebben na de eerste prik; 22 procent gaf aan na de eerste prik covid-19 te hebben gehad. 

Vaccinatiegraad het laagst onder dertigers

Op 14 december, vlak voor de start van de vaccinatiecampagne voor kinderen, was in Spanje 79,54 procent van de gehele bevolking gevaccineerd; 81,22 procent van de hele bevolking had tenminste één prik gehad. Gekeken naar de verschillende leeftijdscategorieën is de vaccinatiegraad het laagst onder de dertigers. Rond de 20 procent van alle dertigers heeft zich niet laten vaccineren.

Op de vraag naar de bereidheid zich in de toekomst alsnog te laten vaccineren, antwoordt 59,4 procent zeker te weten dit niet te zullen doen. 7,9 procent geeft aan wel die intentie te hebben; 32,8 procent weet het nog niet. Van de 40 procent twijfelaars zegt 60 procent zich te laten vaccineren als na verloop van tijd gebleken is dat de vaccins veilig zijn; 23,6 procent zal dit doen als ze het vaccin zelf mogen kiezen en 16 procent zou voor het vaccin kiezen om te kunnen reizen. 9,1 procent van de twijfelaars wacht nog op betere, veiligere en duurzamere vaccins. 

Vaccinweigeraars zien minder risico’s van coronavirus

Afgezien van de motivatie brengt het onderzoek ook andere gegevens naar voren over de groep niet-gevaccineerden. Zo zien zij onder andere minder risico’s van de pandemie, nemen zij de voorzorgsmaatregelen minder strikt in acht en hebben zij minder kennis over het virus dan de doorsnee bevolking. 

64 procent van hen gebruikt geen mondkapje als dit wordt aanbevolen, versus 95 procent van de gehele bevolking. Ook ventileren zij minder (59 versus 94 procent), wassen minder vaak hun handen (47 versus 90 procent), blijven zij minder vaak weg op drukke plaatsen (40 versus 85 procent), houden minder vaak de sociale afstand in acht (37 versus 87 procent) en mijden zij minder vaak sociale ontmoetingen met vrienden of familie (15 procent versus 69 procent).

Dit vind je misschien ook leuk