Spaanse premier overlegt met regionale leiders over nieuwe maatregelen

door admin
Spaanse premier overlegt met regionale leiders over nieuwe maatregelen

Spaanse premier ontmoet woensdag regionale leiders om nieuwe Covid-19-maatregelen te bespreken om de verspreiding van de nieuwe omicron-variant tegen te gaan. De geëvalueerde maatregelen zouden de komende weken worden ingevoerd. 

Zondag beschreef Sánchez de toename van de overdracht van het coronavirus voorafgaand aan de kerstvakantie als “een reëel en zeker gezondheidsrisico”. Hij deed deze uitspraken in Barcelona tijdens een congres van de Catalaanse tak van de partij PSOE waar Sánchez partijleider van is. 

Spanje betrad vrijdag het scenario met het hoogste risico in het verkeerslichtsysteem van de regering, met een 14-daagse incidentie van 511 gevallen per 100.000 mensen. Dat aantal is wel lager dan in verschillende andere Europese landen, maar nog steeds hoog genoeg om een ‘intensiverin’ van maatregelen te rechtvaardigen, zei de premier.

Catalonië zette vrijdag een nieuwe stap om de overdracht van het coronavirus te beteugelen met de aankondiging dat alle nauwe contacten van iemand die positief is getest, tien dagen in quarantaine moeten, ongeacht of ze gevaccineerd zijn. 

Het lijkt er volgens de krant El País op dat zowel de nationale als de regionale regeringen geen zin hebben in een terugkeer naar strikte beperkingen en reisverboden zoals die vorig jaar tijdens de kerstperiode van kracht waren. De meeste regio’s hoopten dat vaccins, de Covid-pas en basisaanbevelingen over handen wassen, maskers dragen in binnenruimtes en binnenruimtes ventileren voldoende zouden zijn om de crisis te boven te komen zonder al te veel schade aan het sociale leven of de economie.

Ondanks de recente stijging van het aantal gevallen in het hele land, benadrukte Sánchez erop aan dat de hoge vaccinatiegraad van Spanje het land in een veel betere situatie brengt dan tijdens eerdere golven van het coronavirus.

‘Vaccinatie werkt’

“Deze nieuwe virus-golf heeft heel andere kenmerken en treft ons in heel verschillende omstandigheden”, zei de premier. “Met opmerkelijk hogere besmettingscijfers hebben we een lagere bezetting in het ziekenhuis en op de intensive care dan een jaar geleden. De eerste conclusie is dat vaccinatie werkt en dat deze gezondheidscrisis alleen gestopt kan worden met wetenschap. Een jaar geleden was er in ons land nog geen enkel vaccin toegediend en nu is de dekking 90%.”

In Spanje zijn 38,6 miljoen burgers volledig ingeënt. Dat is 91,7% van de bevolking; 70% van de 60-plussers heeft een boostervaccinatie gekregen en de vaccinatie van kinderen onder 12 jaar is aan de gang. 

Maar hoewel de impact op ziekenhuizen tot nu toe lager was tijdens deze zesde golf, zijn de ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19 de afgelopen maand bijna verdrievoudigd en liggen er 1.306 patiënten op de intensive care.

Dit vind je misschien ook leuk