Veel honden afgedankt in Spanje na de eerste lockdown

door admin
Veel honden afgedankt in Spanje na de eerste lockdown

Nadat de lockdown was opgeheven en het normale leven min of meer werd hervat, bleek de aanschaf van het huisdier vaak een probleem. De hond was niet langer een redmiddel bij opsluiting, maar een tijd- en aandachtrovende sta-in-de-weg. Nooit werden er zoveel honden in de steek gelaten als in de periode na de eerste lockdown. Oprichter Ángel Félez van dierenopvang Doghorsecity in Toledo vertelt het schrijnende verhaal aan El Periodico de España. 

Geen controle door dierenwinkels

Tijdens de lockdown was er opvallend veel interesse in adoptie van een hond. Om te voorkomen dat de dieren achteraf weer zouden worden teruggebracht, liet Ángel de nieuwe baasjes een contract tekenen waarin was vastgelegd dat als de hond terug zou komen, een boete van 3 duizend euro zou volgen. Dat zorgde ervoor dat veel nieuwe baasjes kozen voor een hond uit een dierenwinkel omdat dierenwinkels geen sancties opleggen of controles uitvoeren. 

Doghorsecity

Ángel heeft in zijn leven de nodige ups en downs gekend. Ooit was hij zelf negen maanden dakloos, maar krabbelde weer op en begon zijn eigen transportbedrijf. Uiteindelijk had hij zelfs 36 werknemers in dienst. Hij besloot van zijn onderneming een sociaal project te maken en nam dakloze werknemers in dienst. Dat pakte echter niet uit zoals hij gehoopt had. Hij kreeg te maken met mensen met gecompliceerde gedragsproblemen en hij besloot zich liever in te zetten voor het welzijn van dieren. 

Zo ontstond 15 geleden Doghorsecity, waar hij niet zoals de naam doet vermoeden alleen honden en paarden opvangt, maar ook katten, geiten, ezels, een pauw en zelfs een lama. Ondertussen is hij een echte hondenspecialist. Hij geeft cursussen en opleidingen en voor sommige rechtszaken wordt zelfs om zijn deskundigheid gevraagd. Van het geld dat hij verdient runt hij de dierenopvang. Ook krijgt hij nog donaties, maar verder moet hij het doen zonder subsidies. De hondenadoptie levert hem geen geld op. Per hond krijgt hij 150 euro, maar van dat geld worden de dieren ontwormd en gecastreerd en daar moet zij zelfs nog geld op toeleggen. 

4 honden erbij per week

Op het terrein van de opvang worden de honden op basis van ras en grootte bij elkaar gezet. Het drukst is het op het perceel van de hazewindhonden, het ras dat het vaakst in de steek gelaten wordt. Maar momenteel is er van ieder denkbaar ras wel een hond ondergebracht in Doghorsecity. Ángel Félez vertelt dat 2020 werd afgesloten met bijna 800 in de steek gelaten honden. 2021 is nog niet helemaal voorbij, maar nu zijn het er al 980, dat zijn er 200 meer in krap een jaar tijd en dus gemiddeld een toename van 4 per week. 

Piek aantal asielhonden na strenge lockdown

Over het exacte aantal in de steek gelaten dieren zijn geen officiële cijfers bekend. Dierenwelzijnsorganisatie Fundación Affinity publiceerde onlangs dat dit er in 2020 rond de 286 duizend moeten zijn geweest. Een profiel van de in de steek gelaten hond bestaat evenmin. Opvangcentra bieden onderdak aan honden in alle denkbare soorten en maten die met name na de opheffing van de strenge lockdown door hun baasjes zijn afgedankt. 

Volgens Ángel is het in ieder geval zeker dat het aantal achtergelaten honden in Spanje relatief hoog is. Jagers die hun hond weg doen als ze niet meer geschikt zijn voor de jacht, verklaart het hoge aantal achtergelaten hazewindhonden. De Finse Europarlementariër Laura Huhtasaari heeft het Europees Parlement zelfs om uitleg gevraagd hoe het kan dat er in Spanje jaarlijks 100 duizend hazewindhonden worden afgemaakt of in de steek gelaten. 

Dierenleed

Voor Ángel zijn officiële cijfers niet nodig om te weten hoe honden in Spanje vaak eindigen. Hij ondervindt dagelijks het leed dat veel van de dieren die hij opvangt hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld Drac, de Duitse herder. Hij loopt extreem waaks en heen en weer als de fotografe van El Periodico de España een foto voor bij de reportage wil maken. Drac is door zijn vorige eigenaar getraind om vrouwen aan te vallen. Waarom zal een raadsel blijven. Toen zijn baas hem in de steek liet, heeft deze de hals van de hond opgesneden om de chip te verwijderen zodat hij ontraceerbaar zou blijven. Net als Drac hebben alle honden bij Doghorsecity hun eigen, vaak trieste verhaal. Dat is een zorgelijke ontwikkeling met, naar schatting, ook in 2021 nog een stijging van 11 procent van het aantal in de steek gelaten honden ten opzichte van 2020. 

Dit vind je misschien ook leuk