Warme jaarwisseling in Spanje met lenteachtige temperaturen

door admin
Warme jaarwisseling in Spanje met lenteachtige temperaturen

In de warmste zones zullen op 31 december en 1 januari de maxima boven de 18 graden zijn. Dat is dan meteen een recordtemperatuur voor deze dagen in de afgelopen 20 jaar. Het is volgens meteorologen zelfs zeer waarschijnlijk het warmste einde van het jaar van de laatste 40 jaar. 

Temperaturen typisch voor april en mei

Een dergelijke warme luchtmassa – tot 10 graden boven normaal voor deze tijd van het jaar – geeft dagtemperaturen die typisch zijn voor april of mei. Dat zei Rubén del Campo, woordvoerder van Aemet. Hij benadrukt dat “de maxima in de laatste week van december en 1 januari geen precedent hebben in deze eeuw.”

Al warmterecords voor december geregistreerd

Hoewel deze warme periode nog niet is begonnen, zijn op dinsdag al maximumtemperatuurrecords voor december geregistreerd. Een in de haven van Palma de Mallorca met 23,4 graden. Het vorige decemberrecord was 23,1 graden. De tweede was in Murcia met liefst 26 graden. Hiermee sneuvelde het bestaande record van 25,8 graden. 

Aemet’s woordvoerder wees erop dat de temperaturen op dinsdag nog wat meer kunnen stijgen in Murcia en Almería. Vanaf morgen wordt een “geleidelijke stijging van de maxima” verwacht die tot 1 januari zal duren. Deze stijging heeft waarschijnlijk nieuwe records in diverse geografische zones tot gevolg.

Warmste dagen met oud & nieuw

De warmste dagen, afhankelijk van de plek in Spanje, zijn de 31e en de 1e met maximumtemperaturen hoger dan 18 graden, op punten in het midden en zuiden van het schiereiland, langs de Middellandse Zee, de Balearen en gebieden van de Cantabrische Zee. Alleen in gebieden waar mist is, zullen de temperaturen wat lager uitvallen. Mist wordt verwacht in de valleien van de Duero, de Ebro en de Tajo (de laatste met minder incidentie) en leidt daar tot een koudere en vochtigere omgeving.

Het warmst in Granada

Volgens gegevens van Aemet wordt het op 31 december in Granada 24 graden, gevolgd door Murcia met 23 graden. In Oviedo en Pontevedra wordt 22 graden verwacht. Daarna volgen Teruel, Sevilla, Jaén, Cuenca, Sevilla, Córdoba, Bilbao, Huelva met 21 graden en Cádiz, A Coruña, San Sebastián, Girona, Malaga en Valencia zullen 20 graden bereiken. In de binnenlandse provincies kan Ávila rekenen op 18 graden, Madrid op 16 en Burgos op 14 graden.

Oorzaak warme luchtmassa

Del Campo benadrukt dat deze episode van hoge temperaturen niet het gevolg is van het binnendringen van hete lucht van Afrikaanse oorsprong, maar eerder het resultaat van een tropische luchtmassa, die tijdens zijn reis boven de hele Atlantische Oceaan ook warmer is dan normaal.

De ontmoeting van de warme luchtmassa met de hoge drukgebieden veroorzaakt een daling van die warme lucht van de bovenste lagen van de atmosfeer naar de lagere. In die afdaling wordt de lucht gecomprimeerd en verwarmd, wat aanleiding geeft tot deze warme episode, zo concludeerde de meteoroloog.

Waar wacht u nog op? Binnen een paar uurtjes vliegen zit u in Spanje en viert u de jaarwisseling in zonnige lentesferen!

Dit vind je misschien ook leuk