Forse daling in bijdrage van het toerisme aan Spaanse economie

door admin
Forse daling in bijdrage van het toerisme aan Spaanse economie

Deze veroorzaakte de grootste tegenslag die deze sector ooit heeft meegemaakt. Na bijna twee jaar met een aaneenschakeling van beperkende maatregelen en (semi-)lockdowns, is goed te zien wat de echte impact ervan is geweest. De toeristische activiteit ging van 12% van het bbp in 2019 naar 5% in het jaar van de pandemie, 7 punten minder dan vóór de pandemie.

Zeven punten daling ten opzichte van recordjaar

Het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) stelt jaarlijks het rapport ‘Satelliet van het Toerisme van Spanje (CSTE)’ op. Hierin staan de belangrijkste gegevens over toeristische activiteiten. Volgens dit rapport bedroeg het gewicht van het toerisme in het Bruto Binnenlands Product (BBP), gemeten aan de hand van de uiteindelijke vraag van toeristen in 2020 61.4 miljard euro. Dit cijfer vertegenwoordigt 5,5% van het totale nationale BBP. De cijfers zijn verre van die in 2019, het recordjaar waarin het toerisme 154.74 miljard bijdroeg, dat was 12,4% van het totaal.

Naar verwachting 2021 iets beter dan voorgaand jaar

Hoewel het nog lang duurt voordat de gegevens over 2021 bekend zijn, wijzen rapporten van de Spaanse Confederatie van Bedrijfsorganisaties (CEOE) erop dat het toerisme in de beste scenario’s naar verwachting tussen 66.44 en 77.27 miljard euro zal bijdragen. Dat zijn cijfers die iets boven die van 2020 uit zullen komen, maar nog heel ver verwijderd zijn van die uit 2019. 

Van hun kant zorgden de voor het toerisme kenmerkende economische takken in 2020 voor 2,23 miljoen banen (11,8% van de totale werkgelegenheid in de economie).

Werkgelegenheid 

De voor het toerisme kenmerkende economische sectoren zorgden in 2020 voor 2,23 miljoen banen. Dat is 11,8 procent van de totale werkgelegenheid in de economie. Dat blijft ver achter bij de 2,68 miljoen banen in 2019, toen de sector nog goed was voor 12,7 procent van het totaal aantal banen. 

Rol van ERTE

Hierin spelen echter de tijdelijke ontslagregelingen ERTE een fundamentele rol omdat werknemers die onder deze regeling op non-actief werden gesteld wel werden meegeteld bij het totaal aantal werkenden in de sector aangezien er een garantie is dat de functie opnieuw wordt opgenomen zodra de ERTE-regeling is afgelopen.

De component met het grootste gewicht in consumptie van het binnenlandse toerisme in 2020 waren de uitgaven van de inkomende toeristen, met 35,9% van het totaal, terwijl de finale vraag in verband met toerisme in 2020 met 57,7% daalde in termen van volume.

Dit vind je misschien ook leuk