Europol gaf Spanje ruim 1 miljoen euro in 2021

door admin
Europol gaf Spanje ruim 1 miljoen euro in 2021

Het geld kan worden ingezet bij operaties gericht op het bestrijden van de georganiseerde misdaad op verschillende gebieden zoals de handel in drugs, mensenhandel, het faciliteren van illegale immigratie, misdrijven tegen het milieu en illegale handel in vuurwapens.

Europol biedt deze fondsen aan de lidstaten van de Europese Unie aan in twee modaliteiten. De eerst is een zogenaamde HVG, voornamelijk gericht op het strategische deel. De tweede staat bekend als LVG, voor bij uitstek operationele aspecten.

Een dergelijk bedrag maakte het voor de Nationale Politie en Guardia Civil in 2021 mogelijk om belangrijk gespecialiseerd technisch materiaal aan te schaffen. Die zijn van dienst geweest bij meer dan twintig operaties waarbij talrijke arrestaties en inbeslagnemingen zijn verricht. Sommige zijn nog open of in ontwikkeling. In 2021 ontving Spanje meer dan 1 miljoen euro.

Een van de laatste operaties die de Staatsveiligheidstroepen en het politiekorps afgelopen december hebben uitgevoerd, leidde tot de arrestatie van een van de meest gezochte internationale drugshandelaren. Bij deze operatie die werd uitgevoerd door de Guardia Civil, werkten ook agenten agenten van de Franse Gendarmerie, de Belgische politie en de DEA (Amerikaanse Drug Enforcement Administration).

Operatie MVRAND

In “Operatie MVRAND” heeft de Guardia Civil een van de belangrijkste criminele organisaties ontmanteld die betrokken zijn bij de invoer van verdovende middelen in Europa en bij het witwassen van geld. Bij 16 huiszoekingen in de provincies Barcelona, ​​Pontevedra en Cadiz werden in totaal 17 mensen gearresteerd, van wie elf Spaanse staatsburgers en zes Marokkanen.

Daarnaast werden bijna 1 miljoen in contanten, tien high-end voertuigen, een boot, horloges en sieraden met een waarde van meer dan 3 miljoen in beslag genomen, evenals voor 18.000 euro aan loten voor de nationale kerstloterij van 22 december.

Onder de gearresteerden was de leider van deze organisatie – en het belangrijkste doelwit van de operatie – een Marokkaanse burger. Hij wordt in Spanje beschouwd als direct verantwoordelijk voor de introductie van 4.300 kg hasj in San Pedro del Pinatar, Murcia, plus nog eens 1.800 kg cocaïne in de Galicische kusten. Hij wordt ook verantwoordelijk geacht voor de introductie van meer dan een ton cocaïne aan de El Jadida-kust van Marokko in december 2018.

Operatie MUSALA-Ibiza

De Nationale Politie voerde afgelopen zomer opnieuw een belangrijke operatie uit, waarbij het grootste cocaïnedistributienetwerk van Europa dat meer dan vijf landen raakt, werd ontmanteld. Dit was “Operatie MUSALA-IBIZA”, gecoördineerd door Europol en gezamenlijk ontwikkeld door de nationale politie van Spanje, Kroatië, Servië, Duitsland, Slovenië, de DEA en Colombia. Als gevolg hiervan werd 2,6 ton cocaïne en 70 kilo marihuanaknoppen in beslag genomen. Dertien mensen werden gearresteerd na een jaar lang onderzoek naar dit netwerk van internationaal opererende drugshandelaren. Daarnaast nam de Nationale Politie € 200.000 aan contant geld, negen luxe voertuigen en vijf motorfietsen in beslag.

In Spanje omvatte de operatie gelijktijdige acties in vijf provincies: Madrid, Valencia, Marbella, Barcelona en Tarragona. 

Dit vind je misschien ook leuk