Spaanse regering gaat prijzen zelftests reguleren

door admin
Spaanse regering gaat prijzen zelftests reguleren

De Spaanse premier gaf toe dat er een probleem is met de prijs van de antigeentests voor de opsporing van covid, die tot de duurste van Europa behoren. Sinds juli worden de testen in de Spaanse apotheken verkocht. 

In een interview met de Spaanse radiozender Ser stelde de Spaanse premier dat de bevoorradingsproblemen waarmee het land tijdens de kerstvakantie kampte, zijn opgelost. Toen stonden er permanent wachtrijen voor de apotheken, was er niet altijd voorraad en stegen de prijzen van de testen.

‘Het debat ging tot op heden over het aanbod. Nu gaan we ons bezighouden met prijsregulering voor antigeentests. Vorig jaar hebben we de btw op deze producten al afgeschaft. We zullen nu iets doen om de prijs te reguleren,’ zei Sánchez. Hij benadrukte dat de verkoop van zelftests niet wordt geliberaliseerd, waardoor deze bijvoorbeeld in hypermarkten zouden kunnen worden gedistribueerd. Ze zullen alleen, net als nu, in apotheken verkrijgbaar zijn.

Is Spanje laat met prijsplafond? 

Vergeleken met andere Europese landen is de Spaanse regering laat met deze regulering. Verscheidene Europese landen hebben al prijsplafonds voor zelftesten vastgesteld. In Frankrijk bedraagt de maximumprijs bijvoorbeeld 6 euro. Een maximumprijs moet speculatie door fabrikanten en leveranciers voorkomen. Daar was bijvoorbeeld sprake van rond de kerstdagen, toen prijzen voor zelftesten opliepen tot 6, 8 en zelfs 10 euro. Dit moet worden voorkomen. In Spanje zijn de prijzen momenteel volledig vrij gelaten, waardoor de grillen van vraag en aanbod en de criteria van de leveranciers bepalend zijn.

Voldoende voorraad

Bronnen uit de sector hebben bevestigd dat de apotheken weer voldoende tests in voorraad hebben, dat de vraag tot rust is gekomen en dat de prijzen aan het dalen zijn- naar gemiddeld 5 tot 8 euro, afhankelijk van de soort test. Binnenkort zouden de prijzen stabiel kunnen blijven tussen 5 en 6 euro.

Overheidsfinanciering

Dat blijft een stuk hoger dan in andere Europese landen. Dezelfde producten kosten in landen als Duitsland en Portugal ongeveer twee euro. Behalve de prijsplafonds spelen daar nog ten minste twee andere zaken. Allereerst het feit dat de zelftesten in hypermarkten mogen worden verkocht om de prijzen te drukken. Ten tweede, misschien wel het belangrijkst, worden de test in deze landen gefinancierd door de overheid.

In Duitsland heeft iedere burger recht op ten minste één gratis test per week, in Portugal betaalt de overheid ook voor een zelftest iedere twee weken. In het Verenigd Koninkrijk worden ze gratis thuisgestuurd als je erom vraagt op de website van de overheid, en ook in Frankrijk zijn ze gratis, maar alleen voor degenen die gevaccineerd zijn.

Dit vind je misschien ook leuk