Risico op besmettelijke vogelgriep neemt toe in Spanje

door admin
Risico op besmettelijke vogelgriep neemt toe in Spanje

De recente toename van het aantal uitbraken van de ziekte in zowel Frankrijk als Portugal heeft ook het risico in Spanje vergroot, waardoor gemeenschappen zoals Galicië als preventieve maatregel het houden van scharrelkippen in open ruimte op 35 locaties hebben verboden.

Uitbraken van vogelgriep in Frankrijk en Portugal

De Franse autoriteiten hebben de afgelopen weken tot 119 gevallen gemeld in pluimveebedrijven in de Landes, in het zuidwesten van het land. Hierdoor is het aantal gevallen in slechts enkele dagen sinds het begin van het jaar verdubbeld. Portugal heeft ook verschillende uitbraken gemeld op diverse boerderijen. De laatste in een kalkoenboerderij in Óbidos.

Risiconiveau voor vogelgriep verhoogd

Aangezien het virus zeer besmettelijk is en zich razendsnel nder de dieren kan verspreiden, zijn preventieve maatregelen van cruciaal belang om een mogelijke nieuwe epidemie in te dammen. Afgelopen december heeft het ministerie van Landbouw het risiconiveau voor vogelgriep verhoogd in de gebieden van speciaal toezicht. Daarom heeft de Xunta de Galicia besloten voorlopig het kweken van vogels in de open lucht in de risicogebieden te verbieden. Zo wordt het mogelijke contact met wilde vogels zoveel mogelijk beperkt. 

Regio Valencia

Geconfronteerd met het verschijnen van enkele aangetaste wilde vogels in Lleida, heeft ook de Valenciaanse Gemeenschap besloten beschermingsmaatregelen toe te passen. Over deze regio gaan veel trekroutes van wilde vogels, die er afkomen op de aanwezige wetlands, zoals de Albufera.

De buitengewone bioveiligheidsmaatregelen die zijn aangenomen, omvatten ook het verbod op pluimveehouderij met vrije uitloop of het uitstallen ervan op vee-evenementen of beurzen.

Dit vind je misschien ook leuk