Ongekend succes voor plattelandstoerisme in Spanje in 2021

door admin
Ongekend succes voor plattelandstoerisme in Spanje in 2021

Spanje is altijd een van de belangrijkste toeristische bestemmingen geweest. Volgens verhuurplatform Casasrurales.net was Spanje eind 2019 het tweede land dat met 82.773 de meeste buitenlandse bezoekers ontving, na Frankrijk dat 89.322 bezoekers kon verwelkomen. Ook het nationale toerisme schoot dat jaar niet tekort. Liefst 173,5 miljoen binnenlandse reizigers kozen voor een bestemming in eigen land. 

Van strandbestemming naar binnenland

Waar Spanje altijd bekend heeft gestaan als zonbestemming vanwege zijn bijna 5.000 kilometer lange kustlijn met fraaie stranden en een keur aan faciliteiten voor de toeristen die daar op afkomen, is er nu een belangrijke verandering gaande. Volgens CasaRurales.net heeft het plattelandstoerisme in Spanje in 2021 een ongekend succes geboekt.

Voorzichtige opleving in 2020

Na het succesvolle jaar 2019 kon de prognose voor de sector niet somberder zijn met de komst van het coronavirus en het afkondigen van de Alarmtoestand medio maart 2020. Terwijl in 2019 het Spaanse toerisme goed was voor 12,4% van het BBP, bleef daar in 2020 minder dan 5,5% van over. De opleving die volgde baseerde zich vooral op het beetje bij beetje loslaten van de beperkende maatregelen door de regering en het opheffen van de internationale reisbeperkingen vanaf 4 mei 2020.

In die periode was de vraag naar landelijke accommodaties het grootst. Hier konden reizigers de drukte mijden als een belangrijke maatregel om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Dit leidde tot meer dan 10.000 reserveringsaanvragen voor juli en augustus dat jaar. Waarmee landelijke accommodaties de meest gevraagde accommodatie werden. 

Uiteindelijk werden dat jaar 101,5 miljoen reizen geboekt door Spanjaarden. Een aantal ver onder dat van 2019, maar wel zeer positief na het dieptepunt. De toeristische sector zag weer licht aan het einde van de tunnel.

Eind november 2020 bereikte het plattelandstoerisme een bezetting van bijna 140.000 bezoekers, waarvan meer dan 92% van Spaanse bodem. De populairste bestemmingen waren Madrid en de Valenciaanse Gemeenschap.

Ongekende opleving 2021

In 2021 steeg het aantal overnachtingen met 57,6% in vergelijking met het voorgaande jaar, tot een hoger cijfer dan in dezelfde periode vóór de pandemie.

Grootste toename in Castilla y León

De bestemmingen die meer bezoekers ontvingen op basis van de beschikbaarheid van het gebied zijn Castilla y León, 17,25%, Andalusië, 11,84%, Catalonië, 11,8% en Castilla-La Mancha met 8,13%.

Landelijke accommodatie is nu een vakantieoptie geworden die niet alleen deel uitmaakt van de toeristische sector, maar die deze bovendien heeft doen groeien en een ongekend hoge vraag heeft bereikt.

Dit vind je misschien ook leuk