Koning Felipe VI spreekt zich voor het eerst uit over crisis met Marokko

door admin
Koning Felipe VI spreekt zich voor het eerst uit over crisis met Marokko

De nieuwe relatie moet ervoor zorgen dat beide landen in de toekomst hun problemen gezamenlijk kunnen oplossen. Het is voor het eerst dat de Spaanse koning zich publiekelijk uitspreekt over de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko die inmiddels al acht maanden gaande is.

Voor de traditionele receptie op het Koninklijk Paleis waren 120 genodigden aanwezig. Vanwege de coronarestricties waren slechts 40 van hen aanwezig bij de bijeenkomst in de troonzaal, onder wie de Spaanse premier Sánchez en de minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares.

Opvallend was de afwezigheid van de Marokkaanse ambassadeur Karima Benyaich. Zij werd in mei vorig jaar teruggeroepen naar Rabat voor overleg en is sindsdien niet meer naar Spanje teruggekeerd. Haar afwezigheid toont aan dat de betrekkingen tussen beide landen nog niet zijn genormaliseerd, ondanks de positieve intenties van de Marokkaanse koning Mohamed VI. 

Conflict

Spanje wil Marokko’s medewerking om een nieuwe migrantencrisis in de toekomst te voorkomen. In mei vorig jaar kwamen meer dan 10 duizend migranten aan in de Spaanse enclave Ceuta, aan de andere kant van de straat van Gibraltar.

Marokko wil dat Spanje een stap naderbij zet in het conflict over de Westelijke Sahara. Dat conflict liep in april vorig jaar hoog op nadat Brahim Gali, leider van Frente Polisario, medische zorg kreeg in een Spaans ziekenhuis. Frente Polisario strijdt voor een eigen staat in de door Marokko geclaimde Westelijke Sahara, een gebied dat tot 1975 een kolonie van Spanje was. Marokko vond het onacceptabel dat het niet op de hoogte was gesteld over de ziekenhuisopname van Gali en dat de Spaanse autoriteiten hem bovendien niet wilde vervolgen wegens misdaden tegen de mensheid. 

“Oprechte vriendschap en samenwerking”

“Spanje zal de nodige inspanningen leveren om in Noord-Afrika een gemeenschappelijke ruimte van vrede, stabiliteit en welvaart te creëren en te consolideren” zei de Spaanse koning. Hij refereerde hiermee aan de spanning tussen Marokko en Algerije, het land dat een cruciale rol heeft gespeeld in het diplomatieke conflict tussen Marokko en Spanje omdat het de onafhankelijkheidsbeweging Polisario steunt.

“Onze intentie is gebaseerd op oprechte en respectvolle banden van vriendschap en samenwerking in de hele Euro-mediterrane regio” zei de Spaanse koning over de opnieuw gedefinieerde band met de koning van Marokko. 

Migratie moet veilig en ordelijk zijn

Over het migratievraagstuk zei koning Felipe VI nog: “migratie zal een prioriteit blijven en gezien de structurele aard worden aanpakt vanuit een strategische visie, een visie van solidariteit, in samenwerking met de andere EU-lidstaten. Migratie moet voor migranten veilig, en voor de ontvangende lidstaten ordelijk verlopen”.  

Dit vind je misschien ook leuk