Madrid hoort bij de beste steden om te bezoeken

door admin
Madrid hoort bij de beste steden om te bezoeken

Maar de Spaanse hoofdstad kreeg vorig jaar meer onderscheidingen. Zo werd Madrid getipt als de beste bestemming (Time Magazine) en als de beste stad om met kerst te bezoeken. Daarmee verdrong Madrid New York en Londen (eBooking). Maar ook zakelijk gezien is de stad aantrekkelijk: het is de negende beste stad om in te investeren (Institute for Urban Strategies van de Japanse Mori Memorial Foundation). Deze mooie lijst van aanbevelingen en hoge noteringen wordt in 2022 steeds groter.

#4 Stedelijke bestemming  

Op 14 januari heeft het marktonderzoeksbureau Euromonitor International Madrid opgenomen op de lijst van de tien beste stedelijke bestemmingen. Madrid behaalde de vierde plaats, na Parijs, Dubai en Amsterdam, maar vóór Rome, Berlijn, New York, Londen, München en Barcelona. Wat duurzaamheid betreft staat Madrid zelfs bovenaan. Wat politiek en toeristische aantrekkelijkheid betreft is de stad derde, een mooie stijging ten opzichte van 2020, toen Madrid als twaalfde eindigde. 

1# Interessant uitje  

Op 12 januari heeft het gespecialiseerde portaal Musement Madrid genoemd als beste provinciehoofdstad van het land voor een interessant uitje. Bij het opstellen van de ranglijst heeft het platform gekeken naar alle Spaanse provinciehoofdsteden. In elke plaats is het aantal bezienswaardigheden en musea, de kwaliteit van de restaurants, het klimaat en de toegankelijkheid en bereikbaarheid per vervoermiddel geanalyseerd. 

Hoewel de stad op de tweede plaats staat wat betreft het aantal bezienswaardigheden en musea, wordt volgens de ranglijst het ‘enorme’ culturele aanbod van de stad gewaardeerd. Ook is er waardering voor Madrid als ‘waar gastronomisch paradijs’, omdat het veruit de stad is met de meeste restaurants die zijn onderscheiden met de Soles van de Repsol-gids. Ook scoort Madrid het best in de categorie toegankelijkheid en connectiviteit per vervoermiddel (lucht, spoor en land). 

#10 Beste stad in de wereld 

De ‘World Best Cities 2022’ plaatst Madrid voor het tweede opeenvolgende jaar op de 10e plaats in de top 100 steden wereldwijd. Speciaal benoemd worden onder meer de Unesco-onderscheiding en de investeringen van de stad in sociale huisvesting en het stedelijk herontwikkelingsproject Madrid Nuevo Norte.

De Europese droom 

Op 13 januari noemde de Financial Times het Madrileense plein Plaza Olavide (in de wijk Chamberí) een ‘Europese droom’. ‘De ochtenden in Madrid zijn misschien wat fris, maar tegen lunchtijd schijnt de herfstzon en voelt het als 20ºC. Ik zit op het met bomen omzoomde, achthoekige Plaza de Olavide, op het terras van een van de gezellige maar bijzondere restaurants op het plein, nippend aan een aperitief van witte Albariño-wijn (…) de Europese droom’, aldus journalist Simon Kuper. Hij vervolgt: 

‘Zoals op de beste Spaanse pleinen, is er in het midden een open plek, waar de ouders ontstressen terwijl de kinderen zich uitleven. Dit alles aan de voet van sjieke appartementengebouwen, omgeven door voetgangersstraten waarmee het gebied rust brengt in het centrum van Madrid’.

Dit vind je misschien ook leuk