Waar in Spanje zijn huizenprijzen het hardst gestegen?

door admin
Waar in Spanje zijn huizenprijzen het hardst gestegen?

De andere conclusie in het rapport ‘Housing for sale in Spain in 2021’ luidt dat de 10 Spaanse gemeenten waar de prijzen het meest zijn gestegen, de kust- en plattelandsgebieden zijn die ver verwijderd zijn van de grote stedelijke centra. Anderzijds blijkt dat de prijsdalingen uit vorige studies nu achtergebleven zijn. Concreet steeg de prijs van tweedehandswoningen in 2021 in 413 gemeenten ten opzichte van 249 gementen waarin deze daalde. 

De meest opvallende stijging op jaarbasis deed zich voor in Rafelbuñol, in Valencia, met een toename van 36,4%. Deze plaats werd gevolgd door: La Seu d’Urgell (Lleida) met 36,1%, Albox (Almería) met 33,6% en Náquera (Valencia) met 29,3%.

Top tien van gemeenten waar prijs is gestegen

De ’top’ tien van de gemeenten waarin woningen duurder werden bestat uit: San Jorge (Castellón) met 29%, Huétor Vega (Granada) met 27%, Oliva (Valencia) met 26%, Guía de Isora (Santa Cruz de Tenerife) met 25%, Alcanar (Tarragona) met 23% en Tafalla (Navarra) met 21%.

Opvallende prijsdalingen

Aan de andere kant werden de meest opvallende dalingen eind 2021 geregistreerd in: San Roque (Cádiz) met -51%, Esplugues de Llobregat (Barcelona) met -33,2%, Cartaya (Huelva) met -30,8%, L’Olleria (Valencia) met -30,5% en Lepe (Huelva) met -29,8%.

Landelijke gebieden en kustgebieden ver van grote steden

“Het is niet verwonderlijk dat van de 10 gemeenten waar de prijs het meest steeg in 2021, er acht in landelijke gebieden liggen en de overige twee kustgebieden ver van grote steden zijn; het is de trend die we in het verleden hebben gezien. Burgers hebben woningen gezocht aan de rand van de steden. Gemotiveerd door een zoektocht naar natuurlijk licht en naar huizen met toegang naar buiten in natuurlijke omgevingen. Het ging om het vinden van een tweede huis of om een nieuwe gewone verblijfplaats te vinden”, legt María Matos, directeur studies en woordvoerder van Fotocasa, uit.

Chalets en rustieke woningen

“Op ons portaal is de zoektocht naar chalets en rustieke woningen sinds het begin van de pandemie met gemiddeld 30% toegenomen en die waarbij gefilterd werd op terrassen en balkons met 40”, voegt Matos toe.

Wat zijn de duurste locaties?

San Sebastián (Guipúzcoa) blijft de duurste gemeente met 5.511 euro/m², gevolgd door Ibiza (Balearen) met 5.128 euro/m², La Moraleja (Madrid) met 5.002 euro/m² en Santa Eulària des Riu (Balearen) met 4.675 euro /m².

Ook toegevoegd aan deze lijst zijn: Sant Josep de Sa Talaia (Balearen) met 4.620 euro/m², Sant Cugat del Vallés (Barcelona) met 4.446 euro/m², Sitges (Barcelona) met 4.377 euro/m², Barcelona hoofdstad met 4.326 euro /m² m², Pozuelo de Alarcón (Madrid) met 4.112 euro/m² en Calvià (Balearen) met 4.051 euro/m².

Goedkoopste gemeente om huis te kopen

Aan het andere uiterste is Corbera (Valencia) de goedkoopste gemeente om een ​​tweedehandswoning te kopen. Concreet kost het 590 euro/m², gevolgd door Calasparra (Murcia) met 595 euro/m², Malagón (Ciudad Real) met 604 euro/m², L’Olleria (Valencia) met 611 euro/m² en Sant Joan de Moró (Castellón) met 643 euro/m². 

Dit vind je misschien ook leuk