Demonstrerende boeren bezorgd over agrarisch beleid Spaanse regering

door admin
Demonstrerende boeren bezorgd over agrarisch beleid Spaanse regering

Protesterende boeren en aanhangers van de oppositie marcheerden afgelopen zondag door de straten van Madrid. Zij verzetten tegen het milieu- en economisch beleid van de centrumlinkse Spaanse regering. Volgens hen schaadt het huidige beleid de plattelandsregio’s en -dorpen.

Het protest van zondag werd georganiseerd door Alma Rural 2021, een platform waar meer dan 500 plattelandsorganisaties in heel Spanje bij aangesloten zijn. Ook liepen leden van rechtsere oppositiepartijen mee tijdens de demonstraties.

Bezorgdheid over huidig beleid Spaanse regering

Carlos Bueno is voorzitter van Alma Rural 2021 en vertelde dat het protest is bedoeld om de aandacht te vestigen op de bezorgdheid van het platteland ten aanzien van het huidige regeringsbeleid. De voorzitter doelt hierbij voornamelijk op de prijsregulering van landbouwproducten, het beschermen van boeren die vee houden speciaal voor stierengevechten en de stijgende subsidies voor de industriële sector op het platteland.

Tractoren en karren die werden getrokken door stieren en paarden baanden zich zondag een weg door de Spaanse hoofdstad. Demonstranten liepen via het pand van het Ministerie van Ecologische Transitie langs het Ministerie van Landbouw. Op spandoeken waren teksten te lezen zoals ‘De boeren spreken, maar wie luister er?’

Conflict industriële landbouw in Spanje al weken gevoerd

Het conflict over industriële landbouw domineerde de afgelopen periode de koppen van Spaanse kranten nadat de linkse minister Garzón van Consumentenzaken verklaarde dat grote veehouderijen het milieu schaden en voedsel van slechte kwaliteit produceren speciaal voor de export. Met zijn verklaringen haalde Garzón de woede van de agrarische sector in Spanje op zijn hals en veroorzaakte een politieke storm wat zorgde voor verdeeldheid binnen de coalitie.

Ondanks het feit dat rechtse oppositiepartijen sinds de felle uitspraken het aftreden eisen van de huidige minister van Consumentenzaken, bleek dat driekwart van de Spanjaarden het volgens consumentenorganisatie FACUA eens is met zijn standpunt over intensieve veeteelt.

Dit vind je misschien ook leuk