In Spanje is Bitcoin steeds zichtbaarder aanwezig in het dagelijkse leven

door admin
In Spanje is Bitcoin steeds zichtbaarder aanwezig in het dagelijkse leven

Cryptomunten als Bitcoin en Dogecoin doen het in Nederland al tijden heel goed. Dat merk je onder andere aan de populariteit van platforms als Quantum Ai, een geautomatiseerd handelssysteem om in diverse cryptomunten te beleggen. 

Steeds meer cryptopinautomaten in Spanje

Het aantal crypto-pinautomaten is een goede graadmeter om na te gaan hoe begeerd cryptomunten in een land zijn. De website Coin ATM Radar geeft het duidelijk aan: het aantal ATM-machines voor cryptomunten is de afgelopen tijd sterk toegenomen in Spanje. Dat Bitcoin tegenwoordig ook is opgenomen in de Diccionario de la Lengua Española, de Spaanse Dikke van Dale, is dan ook geen toeval.

Dergelijke pinautomaten werken net iets anders dan klassieke pinautomaten. Zo komt er geen geld uit de flappentapper, maar pin je virtuele muntjes. Je kan geld storten of contant geld in de pinautomaat stoppen. Je dient daarbij rekening te houden met allerlei dag- en maandlimieten. Wie zich wil registeren en zijn anonimiteit wil opgeven, heeft minder beperkingen. Op het moment van schrijven zouden er intussen al zo’n 199 ‘cajeros de criptomonedas’ in Spanje te vinden zijn.

Het merendeel van deze Bitcoin-ATM’s bevindt zich in Barcelona (46) en Madrid (28). Ook in andere grote steden als Valencia (14) en Sevilla (10) zijn er heel wat automaten te vinden. Intussen hebben ze zelfs hun weg gevonden naar minder bekende plaatsen zoals Logroño, Salamanca en Burgos. De grootste keten is BitBase, dat zelfs een eigen BitBase Token (BTBS) heeft. Deze beschikt over tientallen winkels en pinautomaten die overal in Spanje te vinden zijn.

Roep om uit te groeien tot thuisland van de Europese miningbedrijven

Ook de politici in Spanje zijn niet blind voor de mogelijkheden en de voordelen die cryptomunten bieden. Door de onlusten in Kazachstan opperen sommige politici zelfs dat Spanje zich vriendelijker moet opstellen voor miningbedrijven. Onder andere María Muñoz, de vicevoorzitter van de partij Ciudadanos, sprak zich recent voor dit idee uit. Ze stuurde onder andere een brief naar het Spaanse congres met de vraag om meer te doen om lucratieve miningbedrijven aan te trekken. De Ciudadanos-partij, een pro-Europese en rechts-liberale partij die zich onder andere sterk kant tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, is al langer pro-Bitcoin.

Spaanse fiscus wil een graantje meepikken

Toen de coronacrisis losbarstte en de inkomsten uit het toerisme terugliepen, heeft de Spaanse belastingdienst zich meteen op de cryptomunten gefocust. Tienduizenden brieven werden verzonden naar Spanjaarden met cryptomunten. In deze brieven werden ze er onder andere aan herinnerd dat de inkomsten uit deze munten worden belast en gewoon moeten worden aangegeven. Hetzelfde deed men overigens ook bij Spanjaarden die in onroerend goed investeren of buitenlandse inkomsten hebben.

Bij aangifte vermogensbelasting

In Spanje moeten Bitcoins in de aangifte vermogensbelasting worden opgenomen. Enkel het vermogen dat boven het vrijgestelde bedrag uitkomt, wordt belast. De hoogte van deze vrijstelling verschilt per autonome gemeenschap. Gerealiseerde inkomsten worden dan weer belast in de inkomstenbelasting. Als Bitcoins worden verkocht en er daarbij winst wordt gemaakt, is er sprake van een gerealiseerde inkomst. Gemaakte verliezen kunnen daarbij in mindering worden gebracht.

Inkomsten uit Bitcoins worden belast volgens de lage tabel die ook wordt gebruikt voor andere beleggingen en speculaties. In de lage tabel worden deze rendementen volgens verschillende schijven belast aan 19%, 21%, 23% of 26%. Voor niet-residenten geldt een tarief van 19% (Europese niet-residenten) of 24% (niet-Europese niet-residenten).

Dit vind je misschien ook leuk