Parkeren in Madrid twee keer zo duur bij te hoge luchtvervuiling

door admin
Parkeren in Madrid twee keer zo duur bij te hoge luchtvervuiling

Vanaf woensdag 26 januari past de gemeente van Madrid een nieuw tarief toe voor de SER-parkeerdienst (Servicio de Estacionamiento Regulado). Dit betreft het parkeren op groene en blauwe parkeervakken. De tarieven worden dynamisch genoemd en hierdoor wordt parkeren in de Spaanse hoofdstuk tussen de 60 en 100 procent duurder ten opzichte van het tarief dat eerder werd gehanteerd.

Verhoging parkeertarief hangt af van NO2-concentratie

Deze verordening is onderdeel van de duurzaamheidstrategie ‘Madrid 360’ om de uitstoot van vervuilende stoffen in de stad te verminderen. Hoeveel het tarief omhoog gaat, hangt af van het gemiddelde niveau van stikstofdioxideconcentratie (NO2) in de stad. Kort gezegd komt het erop neer dat het tarief duurder wordt naarmate de NO2-concentratie hoger is.

Hoe wordt de verhoging van het parkeertarief vastgesteld?

In de praktijk werkt het zo dat de stikstofconcentratie de dag ervoor tussen 0:00 en 23.00 uur wordt gemeten op verschillende plekken in Madrid. Als de concentratie tussen de 60 en 70 microgram NO2 per kubieke meter ligt dan volgt de dag erna een parkeertoeslag van 60 procent bovenop het huidige tarief. Wanneer de meter aangeeft dat er meer dan 70 microgram NO2 per kubieke meter wordt gemeten dat wordt het tarief met 100 procent verhoogd.

Via deze link is het mogelijk om elk moment van de dag voor elk gebied in Madrid te bekijken hoe de NO2-uitstoot ervoor staat. De toeslagen gelden alleen tijdens openingstijden van de SER-dienst, namelijk op werkdagen van 9.00 tot 21.00 uur en van 9.00 tot 15.00 uur op zaterdag. Op zon- en feestdagen gelden de toeslagen vooralsnog niet.

Gemeente Madrid moedigt duurzame auto’s aan

Deze nieuwe verordening geldt niet voor de meest zuinige auto’s. Zo blijft het parkeren voor auto’s met vignet 0 (elektrisch, plug-in hybride of waterstof) gratis en voertuigen met een ECO-vignet (hybride, CNG of LPG) krijgen een reductie van het tarief tussen de 50 en 75 procent. De stad Madrid legde eerder al verkeersbeperkingen op: Zo is het centrum enkel nog toegankelijk voor bewoners. Niet-bewoners mogen er alleen nog in mits ze het juiste ecovignet hebben.

Dit vind je misschien ook leuk