De oudste boom van Europa staat in Spanje

door admin
De oudste boom van Europa staat in Spanje

De ceder* is te vinden op de berg Teide op Tenerife. Het gaat om een Canarische ceder (Juniperus cedrus) in het Parque Nacional del Teide. Experts van het Universitair Instituut voor Duurzaam Bosbeheer van de Universiteit van Valladolid (iuFOR), de Universidad Juan Carlos en het Parque Nacional del Teide voerden het onderzoek uit. De resultaten zijn gepubliceerd in het Amerikanse wetenschappelijke tijdschrift ‘Ecology Society’.

Patriarca

Het eilandbestuur meldde in een verklaring: “Twee jaar geleden, in 2019, identificeerde het Nationaal Park Teide een ceder die bekend staat als de ‘Patriarca’ als de oudste boom in het beschermde natuurgebied. Dit nieuwe onderzoek bevestigt dat er nog oudere exemplaren zijn”, zegt Isabel García. Zij is wethouder voor het beheer van de natuurlijke omgeving en de veiligheid van de overheid op het eiland.

Groot en constant actief wetenschappelijk laboratorium

Ze voegde toe dat het vulkanische gebied “een groot en constant actief wetenschappelijk laboratorium is. Het bewijs hiervan is deze belangrijke analyse die de aanwezigheid van Canarische ceders op de toppen van het eiland onderzoekt. Bomen die daar al stonden in een tijd dat de vegetatie mogelijk heel anders was dan nu.”

De toegang tot deze populaties van Juniperus cedrus, een inheemse soort op de Canarische Eilanden, is moeilijk. Ze staan op vulkanische rotskliffen die alleen toegankelijk zijn met geavanceerde klimtechnieken. Een uitdaging die wetenschappers overwonnen hebben, door samen te werken met lokale klimmers die tevens co-auteurs van het werk zijn.

Koolstofdatering

De onderzoekers konden, na het uitvoeren van radiokoolstofdatering, vaststellen dat verschillende van de bestudeerde ceders meer dan duizend jaar oud waren en dat één van hen zelfs 1481 jaar oud was. Deze constatering maakt de boom tot de oudste tot nu toe gedateerde boom in de Europese Unie. 

“Verschillende van de bomen die we hier gevonden zijn meer dan duizend jaar oud. We hebben maar naar een klein deel gekeken van wat er is. Dit wijst ons erop dat we nog maar nauwelijks iets weten van wat een van de belangrijkste gebieden kan zijn van oude bomen op onze planeet”, zegt Gabriel Sangüesa, eerste auteur van het werk.

Ceders zochten toevlucht tot kliffen

“De bomen gedijen veel beter op de vlakte, maar om te volharden moesten ze hun toevlucht zoeken op de kliffen, aangezien de actie van de mens veel verwoestender is dan die van de vulkanen”, zegt José Miguel Olano, onderzoeker aan de Universiteit van Valladolid in Soria en co-auteur van het werk.

Hij vervolgt: “Deze bomen zijn niet alleen oud, maar samen met de instandhoudings- en beschermingsmaatregelen die de beheerders van het Nationaal Park nemen, herkoloniseren ze ook de vlakten waaruit ze in eerste instantie zijn verdreven”. 

“De vrucht van de ceders wordt verspreid dankzij activiteiten van vogels. Daardoor zorgen de exemplaren die het in de steilste gebieden hebben overleefd, ervoor dat de oude cederbossen van het park kunnen worden hersteld”, zegt José Luis Martín Esquivel, co-auteur van het werk en bioloog van het Teide National Park”.

Bekijk ook: Top tien majestueuze en monumentale bomen in Spanje

Met dit nieuws vervalt ook het bericht dat we eerder schreven over de oudste boom van Spanje die 1100 jaar oud is en in Sierras de Cazorla, Segura y las Villas in de provincie Jaén in Andalusië staat. Bovendien werd ook geclaimd dat een olijfboom in een gebied dat Territorio del Sénia wordt genoemd 1701 jaar oud zou zijn. Hier bevindt zich de grootste concentratie van monumentale olijfbomen ter wereld. De 4.798 exemplaren hebben alle een perimeter groter dan 3,5 meter tot 1,30 meter boven de grond. Territorio del Sénia strekt zich uit over een gedeelte van Valencia, Catalonië en Aragón.

Bekijk ook: Oudste olijfboom van Spanje is 1701 jaar oud

*Ceder is een geslacht van coniferen uit de dennenfamilie. Ceder is verwant aan dennen en sparren, en heeft net als deze kegelvormige vruchten. Ceders komen van nature voor in de westelijke Himalaya en het Middellandse Zeegebied. Ceders zijn bekend vanwege het lichte, duurzame hout (bron: Wikipedia).

Dit vind je misschien ook leuk