Storm Eunice brengt regen en kou naar Spanje

door admin
Storm Eunice brengt regen en kou naar Spanje

In de loop van vrijdag nadert een Atlantisch front langzaam het noordwesten van het schiereiland. De eerste regen valt in Galicië, waarna andere Cantabrische regio’s, de bovenloop van de Ebro, de Pyreneeën, de noordelijke hoogvlakte, het Iberisch gebergte en mogelijk het Centraal Systeem volgen. 

Ook gaat het in deze bergketens sneeuwen. De temperaturen dalen aan de Atlantische kust en op de Canarische Eilanden, terwijl ze in de rest van het land stijgen, met ongebruikelijke waarden van rond de 25ºC in het oosten. In Galicië en de Cantabrische regio’s komt de wind uit het zuidwesten, die later draait naar het noordwesten. In de Straat van Gibraltar waait een westenwind en op de Canarische Eilanden houden de passaatwinden aan. 

Gevolgen storm Eunice op zaterdag merkbaar

Zaterdag wordt instabieler weer verwacht door de komst van polaire lucht, als gevolg van de storm Eunice. Over het hele land hangt bewolking en het gaat in veel deelregio’s regenen. In de berggebieden en sommige vlakten van Castilla y León komt sneeuwval voor. Op de Canarische Eilanden vallen er buien, die in het noorden stevig kunnen zijn. De temperaturen blijven dalen, vooral in de oostelijke helft van het schiereiland. In het hele land zullen winden uit het noorden en noordoosten overheersen. De temperaturen lijken dit weekend in een ‘achtbaan’ te zitten.  

Ook op zondag kans op regen 

Voor zondag wordt veel bewolking voorspeld, met kans op lichte buien in het noorden van Galicië, de Cantabrische regio’s en de Pyreneeën in Navarra. In de zuidelijke helft van Spanje en op de Balearen kan de bewolking weer verdwijnen. De Straat van Gibraltar kampt in de loop van de ochtend met lichte buien en op de Canarische Eilanden zouden er in het noorden van de grotere eilanden buien kunnen vallen. In het zuiden van het schiereiland en op de Canarische Eilanden wordt het koeler en in het noorden zullen de maximumtemperaturen stijgen, hoewel er ’s nachts en in de vroege ochtend sprake van vorst is. De noordenwind is krachtig in de Ebro-vallei in de Empordà en de Balearen-archipel waait een noordoostelijke wind.

Lees hier meer over de terugkerende winter in Spanje. Meer lezen over de gevolgen van de droogte? Klik dan hier.

Dit vind je misschien ook leuk