Financiële problemen voor regionale overheden

door admin
Financiële problemen voor regionale overheden

De 17 Spaanse regio’s, die tezamen meer uitgeven dan de landelijke overheid, en de gemeenten kampen momenteel met een schuld van bijna 200 miljard euro.

In Barcelona, waar gewerkt wordt aan de ondergrondse uitbreiding van het metrosysteem, een project van 8,4 miljard euro, zijn de werkzaamheden vertraagd doordat de Catalaanse overheid in 2010 een derde minder uitgeeft aan het project. De Canarische eilanden zien hun budget met 13% krimpen.

Ambtenarensalarissen

De regionale overheden zijn akkoord gegaan met een 5% verlaging van de ambtenarensalarissen en hebben toegezegd slechts 10% van de werknemers die met pensioen gaan, te vervangen.

Een bijkomend probleem in Spanje is dat regionale overheden alle mogelijke projecten financieren door er stichtingen of semi-publieke organisaties van te maken. Dat varieert van de bouw van stadions tot medisch onderzoek.

Het aantal van dergelijke constructies is de afgelopen tien jaar gestegen van 500 naar 2.000. Daarmee hebben de provinciale en lokale overheden in Spanje veel meer macht dan elders in de Europese Unie.

Dit vind je misschien ook leuk