Spaanse verslaggeefster in Oekraïne in moeilijke situatie

door admin
Spaanse verslaggeefster in Oekraïne in moeilijke situatie

De journaliste is onderweg naar de grens om Oekraïne te verlaten en kon haar emoties nauwelijks bedwingen toen ze vertelde hoe ze de afgelopen uren met haar collega’s heeft beleefd. Met haar team moet ze flink improviseren op zoek naar voorraden, eten en locaties om te overnachten om hun weg voort te kunnen zetten. “Het is bijzonder gevoelig omdat we de grens naderen. Dat betekent dat de familie van mijn cameraman en mijn gids meegaan dat dat zij hier achterblijven’, zei Macaluso zichtbaar geëmotioneerd. 

Omdat het team moet improviseren om het land te verlaten, verloopt hun reis “van minuut tot minuut”. “We zijn in contact met mensen aan de grens en zij informeren ons over de situatie”, zegt de verslaggeefster. Ze verzekerde dat de families van haar collega’s de hele dag zullen moeten wachten om de grens over te kunnen. 

“Omdat ze geen persaccreditatie hebben, zullen ze zeker zo’n 20 of 25 uur in de rij moeten staan.” Macasulo kon haar tranen bijna niet bedwingen terwijl ze met de kijkers deelde hoe hard het afscheid zal gaan zijn, zodra ze de grens bereiken. “Onze gids heeft ons heel emotioneel gevraagd om zijn dochter mee te nemen”, zei de verslaggeefster.

“Madre mía, Sol!”, reageerde presentatrice Patricia Pardo vanaf de set in Madrid. “Hoe regel je de dagelijkse gang van zaken en weet je of je vanavond onderdak hebt?”, vroeg ze vervolgens. “Onze geweldige, moedige jongens zijn belast met de pijn en de wetenschap dat ze van hun familie worden gescheiden”, antwoordde Macaluso vervolgens, terwijl haar stem brak. 

‘Niemand is voorbereid’

Op de vraag of ze voorbereid was op alles wat ze deze dagen zal meemaken, stelde de journaliste: “Nee, niemand is voorbereid. Ik ken deze mensen al meer dan een maand, we hebben alles gedeeld en het is heel moeilijk dat ze moeten blijven om hun land te verdedigen en daarbij hun familie moeten verlaten. Iemand komt naar je toe en zegt tegen je ‘alsjeblieft, neem mijn dochter mee en zorg voor haar’. Wat ga je zeggen? Er zijn geen woorden voor’, zei Macaluso zichtbaar ontroerd.

De presentatrice van het programma vroeg vervolgens of Macaluso het meisje zou meenemen. “Natuurlijk, ze is nu mijn familie, ze is zoals mijn zus”, verklaarde de verslaggeefster nadrukkelijk. Ze legde ook uit dat haar gids terug moet om zijn vrouw te zoeken die op 40 kilometer van Kiev achterbleef in een van de huizen waarin het team de nacht had doorgebracht.

Na dit emotionele relaas verbrak de journaliste te verbinding om haar weg te vervolgen en op zoek te gaan naar een plek om veilig de nacht door te brengen, alvorens ze met haar team haar weg kon vervolgen naar de grens. Op Twitter doet ze ook verslag van de penibele tocht (@SolMacaluso).

Dit vind je misschien ook leuk