Spanje komt met nieuw surveillancesysteem Covid-19

door admin
Spanje komt met nieuw surveillancesysteem Covid-19

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid staat op het punt een overgangsscenario in te voeren voor het bestrijden van en het toezichthouden op de coronapandemie. Het nieuwe surveillancesysteem Covid-19 moet een toename van de corona-incidentie (het aantal coronagevallen per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen) onder de bevolking vroegtijdig kunnen opsporen en vervolgens de doeltreffendheid van bestaande vaccins kunnen bepalen.

Tweesporenbeleid nieuwe surveillancesysteem Covid-19

Afgelopen donderdag kwamen het Ministerie van Volksgezondheid samen met de autonome regiobesturen van Spanje overeen dat het nieuwe surveillancesysteem zal worden beperkt tot alleen de ernstige gevallen en het houden van toezicht op uitbraken die zich voordoen in kwetsbaren omgevingen. Hiermee wordt bedoeld wanneer er risico is op sociale uitsluiting bij een besmettingsuitbraak in een bepaalde groep of omgeving.

Ook gaat Spanje zorgen voor voldoende capaciteit om de incidentie onder de bevolking te bewaken om nieuwe varianten vroegtijdig te ontdekken. Volksgezondheid en de regiopresidenten zullen samen met gezondheidsinstituut Carlos III samenwerken om het epidemiologisch toezicht voor de toekomst vast te stellen.

Overgangsfase beperkt tot meest kwetsbare doelgroepen

De Spaanse nieuwssite Lasexta.es meldt dat er binnenkort een werkgroep wordt samengesteld met de bedoeling om het nieuwe systeem begin 2023 te implementeren. In de tussentijd beperkt Spanje zich tot een overgangsfase waarin alleen de meest ernstige coronagevallen onder kwetsbare groepen worden gevolgd, vooral wanneer er risico is op sociale uitsluiting.

De grote lijnen kwamen het Ministerie van Volksgezondheid en de regiopresidenten van Spanje donderdag overeen. De Spaanse nieuwssite Ondacero.es schreef dat de nadere details nog worden ingevuld. Zo is het nog niet duidelijk of en hoe lang het isoleren van milde en asymptomatische gevallen nog zal worden gehandhaafd.

Spanje beperkt informatieverstrekking Covid-19

Voorlopig zal het Ministerie van Volksgezondheid alleen de epidemiologische gegevens op twee dagen per week (dinsdag en vrijdag) verstrekken. De informatie over de vaccinatiecampagne zal in het vervolg slechts een keer per week (vrijdag) worden gedeeld.

Op het moment blijven de coronacijfers in Spanje een neerwaartse trend vertonen. De incidentie blijft nog altijd dalen, maar de daling stabiliseert zich tot 430 gevallen per 100.000 inwoners (cijfers van donderdag 10 maart). Officieel wordt de drukte in ziekenhuizen in Spanje bestempelt als ‘laag risico’; gemiddeld wordt 7,95 procent van de IC-bedden bezet door Covidpatiënten.

Dit vind je misschien ook leuk