Brussel wijst verzoek Spanje af om gas te beperken tot 30 euro

door admin
Brussel wijst verzoek Spanje af om gas te beperken tot 30 euro

Dat schrijft ‘El Independiente’ op basis van bronnen uit de energiesector. EU-lidstaten als Frankrijk, Duitsland en Nederland zouden zich verzetten tegen het vaststellen van de maximumprijs van gas op 30 euro per megawattuur op de elektriciteitsmarkt. Dit was het voorstel van Pedro Sánchez en zijn Portugese tegenhanger, António Costa.

Verdeeldheid tussen lidstaten

Dezelfde bronnen waarschuwen dat de lidstaten opnieuw verdeeld zijn over deze maatregel. Zoals aangegeven door de geciteerde media, zou het Europese gemeenschapsblok bereid zijn om maximaal 50 euro MWh te accepteren.

Concurrentievermogen

Zo is de verwachting dat de Spaanse staat en Portugal genoegen zullen moeten nemen met het beperken van de prijs van een megawattuur tot 50 euro. Volgens de bronnen maken de landen met meer gewicht binnen de EU zich zorgen over het effect dat een prijslimiet zou hebben op het concurrentievermogen: “Het is waarschijnlijk dat industriële klanten in de EU buiten Spanje en Portugal zullen klagen over de vermeende oneerlijke concurrentievoordeel dat ze zouden hebben met een zeer lage cap”, verzekeren analisten in El Independiente.

Het voorstel dat de bestuurders van Spanje en Portugal overeenkwamen om de prijs van gas voor de productie van elektriciteit aan te pakken, werd deze woensdag overgedragen aan de Europese Commissie, zodat deze haar goedkeuring kon geven aan de “Iberische uitzondering”.

Twee omstandigheden voor Iberische uitzondering

Voor dit energie-eiland werd rekening gehouden met twee omstandigheden: het hoge niveau van implementatie van hernieuwbare energiebronnen en de weinige verbindingen van het schiereiland met de rest van het Europese continent. De maatregel zou tot december van kracht zijn.

Met dit voorstel willen ze de elektriciteitsrekening aanzienlijk verlagen, wat uiteindelijk gevolgen heeft voor de inflatie: in Spanje stond die in maart op 9,8%, terwijl die in Portugal volgens officiële gegevens 5,3% was.

De maatregel heeft effect op de groothandelsmarkt voor elektriciteit. Het marginale systeem dat in heel Europa werkt, betekent dat de prijs wordt bepaald door de laatste energie die het systeem binnenkomt, wat tegen de huidige prijzen gascentrales zijn.

Marginale technologieën

Het document dat door de twee regeringen is opgesteld, beperkt de toepassing tot marginale technologieën: “In het bijzonder, en voor de Iberische mix, zal het alleen van toepassing zijn op gascentrales met gecombineerde cyclus, kolencentrales en warmtekrachtkoppelingsinstallaties.”

Tijdelijke en uitzonderlijke maatregelen

Het specificeert ook dat het tijdelijke en uitzonderlijke maatregelen zijn, zoals overeengekomen op de Europese Raad, gezien de “uitzonderlijke omstandigheden die ernstige economische moeilijkheden veroorzaken” in de twee landen.

Bal ligt nu in Brussel

Nu ligt de bal in het kamp van Brussel. Tijdens de conferentie van maandag vertrouwde president Pedro Sánchez erop dat de maatregel “in zeer korte tijd” door Brussel zou worden goedgekeurd. Vervolgens kon deze dan de volgende dag ‘met onmiddellijke ingang’ in de BOE worden gepubliceerd. Echter, de derde vice-president Teresa Ribera sprak deze dinsdag van een periode van ongeveer “drie of vier weken” tot de inwerkingtreding ervan.

Dit vind je misschien ook leuk