Transportstaking Spanje ’tijdelijk’ opgeschort

door admin
Transportstaking Spanje 'tijdelijk' opgeschort

Dit is zaterdag besloten na 20 dagen van mobilisaties op een vergadering in een tankstation in de stad San Fernando de Henares (Madrid). Deze werd, zo meldt RTVE.es, bijgewoond door ongeveer honderd vervoerders uit heel Spanje. 

Op 14 maart riep het Platform een ​​staking van onbepaalde duur uit die het tot nu toe handhaafde. Het accepteerde niet de maatregelen die de regering met het Nationale Comité van Transport over de Weg (CNTC) was overeengekomen. Hieronder een bonus van 20 cent per liter tot 30 juni.

“Jullie zijn geweldig”

De woordvoerder van het Platform, Manuel Hernández, begon zijn toespraak door de aanwezigen te bedanken voor steun; “Jullie zijn geweldig, dat weten jullie”. Hij vond het tijd om “slim te zijn” en “de kracht te beheersen” die de groep de afgelopen weken heeft getoond “om de tweede slag, die gaat komen, te slaan”. 

Een “pauze”

Hernandez was verheugd over het feit dat de mobilisaties in heel Spanje “de regering in beweging hebben gebracht”. Verder deed hij een beroep op de organisatie als een fundamenteel aspect, zodat alle verzoeken uiteindelijk worden ingewilligd. “We moeten ons nog beter organiseren en voorbereiden in de provincies, zodat we in korte tijd weer met meer kracht kunnen optreden”. Daarna volgde een stemming.

Pas einde aan staking bij bereiken van bepaalde doelstellingen

Voordat de uitslag bekend werd, maakte de woordvoerder van het Platform al duidelijk dat de staking niet wordt afgeblazen totdat bepaalde doelstellingen zijn bereikt. Dat wil zeggen totdat er een decreet is dat het onmogelijk maakt om transportdiensten in te huren tegen een vergoeding die lager ligt dan de kosten.

Pauze bedoeld voor betere organisatie

Met de afgesproken “pauze” wil het Platform zich nog beter organiseren om “de werknemers te vertegenwoordigen”. “Ik wil niet dat het moreel daalt omdat mensen gaan denken dat het allemal voor niets is geweest”, voegde Hernández toe.

Op dit punt wees hij naar de vervoerders die door bepaalde omstandigheden de afgelopen week weer aan het werk zijn gegaan. De controles van de staking namen af en de verkeersdrukte overschreed op maandag en dinsdag 90% van het gebruikelijke volume aan zware voertuigen op de wegen.

“Maffiacommissie”

Daarnaast liet Hernández aan de vervoerders weten dat het Platform met verschillende verenigingen gaat praten die de CNTC wilden verlaten. Hernández verwees in dit verband naar de vervoerdersorganisatie als “die maffiacommissie”.

De komende dagen wordt het andere geïnteresseerden gemakkelijker gemaakt om toe te treden tot het Platform. 

Dit vind je misschien ook leuk