Spanje zet groots in op drijvende windparken op zee

door admin
Spanje zet groots in op drijvende windparken op zee

Drijvende offshore windenergie wordt gezien als de grote belofte voor de toekomst. Dit bleek tijdens het ‘WindEurope Annual Event 2022’ dat van 5 tot 7 april werd gehouden in het Baskische Barakaldo. Het is het belangrijkste evenement van de sector waarbij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van windenergie worden gepresenteerd. Het Spaanse persbureau EFE licht de nieuwe technologie voor drijvende windenergie toe met behulp van de voorzitter van de Spaanse vereniging voor Windenergie (AEE), Juan Virgilio Márquez.

Waarom heeft Spanje nog geen windmolens op zee?

Spanje heeft nog geen windmolens op zee, omdat de zeebodem veel te diep is. Offshore windturbines met een vaste constructie, waarbij de windmolens vast op de zeebodem staan, kunnen alleen worden toegepast bij ondiepe zeebodems tot 50 meter. Deze diepte komt in de Spaanse wateren maar zelden voor. Daarom zijn drijvende windturbines, die niet aan de zeebodem zijn verankerd, dé oplossing voor Spanje.

Spaans leiderschap

Spanje is de eerste prototype ontwikkelaar ter wereld op het gebied van drijvende windenergie. Van de dertien drijvende proefinstallaties die er op dit moment zijn, zijn er elf van Spaans fabricaat. Aan de Spaanse kusten zijn prototypes geplaatst op de Canarische eilanden en in Biskaje. De ontwikkeling van drijvende offshore windenergie staat nog in de kinderschoenen. Dit biedt de Spaanse industrie echter de kans om haar leidersrol in de sector te behouden. Bovendien kan voor de ontwikkeling van deze nieuwe technologie worden geput uit Europese fondsen.

Voordelen drijvende windturbines

Drijvende windturbines worden in de haven gebouwd en naar hun bestemming gesleept. De offshore turbines met een vaste constructie daarentegen, moeten met behulp van enorme hijskranen op zee worden gebouwd, wat aanzienlijk complexer is. Eenmaal geïnstalleerd kan met drijvende windturbines meer energie worden opgewekt dan met windmolens op het vaste land, omdat het op volle zee harder, vaker en constanter waait. Daarnaast is de visuele impact minimaal, aangezien ze ver van de kust worden geplaatst.

Milieuverklaring werk van lange adem

De milieuverklaring voor drijvende windparken is gecompliceerd en de behandeling ervan duurt zo’n zes jaar. Dit komt omdat er nog maar weinig bekend is over de effecten die de drijvende parken hebben op het mariene milieu. Daarnaast moet in zee naar locaties worden gezocht die de visserij en de scheepvaart niet verstoren.

Stappenplan voor 3 gigawatt offshore windenergie

In december 2021 heeft de Spaanse regering een stappenplan goedgekeurd voor het realiseren van 3 gigawatt aan offshore windenergie tegen 2030. Het vermogen van de offshore windturbines in 2028-2029 is naar verwachting zo’n 15 megawatt per machine. Dit betekent 15 tot 17 windparken met elk 15 tot 17 windturbines. De Spaanse kustlijn van 7000 kilometer biedt voldoende ruimte voor het plaatsen van de parken.

De eerste stap is de goedkeuring van het bestemmingsplan voor de mariene ruimte. Dit om locaties van toekomstige windparken te bepalen en de co-existentie met andere activiteiten te regelen. Naar verwachting gebeurt dit in het tweede kwartaal van dit jaar. De volgende stap is de aankondiging van de eerste aanbesteding aan het eind van dit jaar. De uitschrijving van de aanbesteding volgt in het eerste kwartaal van 2023. In de aanbesteding moeten drie kwesties worden toegekend. De beschikbaarheid van het gebied voor het uitvoeren van testen en metingen. De garantie voor toegang tot en aansluiting op het elektriciteitsnet als het park in bedrijf wordt genomen. En de vaststelling van de vergoeding die de ontwikkelaar ontvangt voor elke geproduceerde megawatt. Het doel is om volledig operationeel te zijn in 2028-2029.

Dit vind je misschien ook leuk