Spanje is tweede land in EU dat zich meeste zorgen maakt over klimaatverandering

door admin
Spanje is tweede land in EU dat zich meeste zorgen maakt over klimaatverandering

Het wereldwijde gemiddelde wordt op 68 procent wordt geschat, in Spanje is dat 77 procent. Binnen Europa scoort alleen Italië hoger met 79 procent. Uit het onderzoek blijkt ook dat de wereldburgers van mening zijn dat de overheid, het bedrijfsleven en individuen een gedeelde verantwoordelijkheid hebben om de klimaatverandering aan te pakken, maar dat er een algemeen gebrek is aan kennis over welke maatregelen op individueel niveau kunnen worden genomen om voor de planeet te zorgen. Wereldwijd geloven slechts vier op de tien mensen dat hun regering een duidelijk plan heeft voor gezamenlijke actie om de klimaatverandering aan te pakken, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2021.

Laten we volgende generatie in de steek?

Het jaarlijkse onderzoek is tussen 18 februari en 4 maart uitgevoerd in 31 landen. Conclusie dit jaar is dat klimaatverandering niet de grootste zorg van de bevolking is, maar wel een van de tien grootste zorgen van burgers wereldwijd. 68 procent van de wereldburgers is bezorgd over de gevolgen van de klimaatverandering op mondiaal niveau. 70 procent is van mening dat wij, als wij niet snel in actie komen, de volgende generaties in de steek laten. Dit percentage ligt in Spanje met 74% iets hoger.

57 procent van de wereldburgers heeft er vertrouwen in dat er in de komende tien jaar in hun land aanzienlijke vooruitgang zal worden geboekt in de strijd tegen klimaatverandering. Het gebrek aan vertrouwen dat regeringen de nodige plannen zullen uitvoeren om klimaatverandering tegen te gaan is van invloed is op de verwachtingen van burgers voor de toekomst. In Spanje wordt dit gevoel door 52% van de bevolking gedeeld. 

Vervuilers hebben de grootste verplichting

68 procent van de wereldbevolking is van mening dat bedrijven en regeringen een vergelijkbare verantwoordelijkheid hebben om voor de planeet te zorgen. Ook vinden de mensen dat de meest vervuilende sectoren de grootste verplichting hebben om maatregelen tegen klimaatverandering te nemen, met name energiebedrijven (82 procent), autofabrikanten (80 procent ), openbaarvervoersbedrijven (77 procent), luchtvaartmaatschappijen (77 procent), fabrikanten van huishoudelijke artikelen (74 procent) en technologiebedrijven (74 procent). 

Sectoren waarvan de koolstofuitstoot niet zo evident is, zoals financiële diensten en onlinedetailhandel, worden daarentegen als minder verantwoordelijk beschouwd. 

De Spaanse bevolking beschouwt energiebedrijven (84 procent), luchtvaartmaatschappijen (82 procent ), autofabrikanten (81 procent), openbaarvervoerbedrijven (80 procent) en technologiebedrijven (80 procent) als de meest verantwoordelijke sectoren. 

Groeiend gevoel van urgentie

Ook zijn de mensen zich steeds meer bewust van de urgentie om iets te doen aan de klimaatcrisis, maar dit heeft zich nog niet vertaald in hun dagelijkse gewoonten. 58 procent van de mensen gaf aan overtollige verpakkingen te vermijden, 54 procent wil geen of later nieuwe producten meer kopen; 52 procent zal thuis water besparen, terwijl 50% van plan is glas, papier en plastic te recyclen. 

Welke maatregelen nemen Spanjaarden?

De Spaanse burgers vermijden vaker oververpakking (65 procent), besparen energie in huis (59 procent), gaan lopen of gebruiken het openbaar vervoer in plaats van een eigen voertuig (58 procent), koopt minder nieuwe producten (57 procent en bespaart water thuis (57 procent).  

De intentie om veranderingen door te voeren met de meeste impact, is nog laag. Dan gaat het om veranderen van voeding, de keuze van meer veganistische producten en het vermijden van reizen per vliegtuig. Sinds 2021 is wel een langzame stijging te zien.  

Gebrek aan kennis

Vaak gaat achter de resultaten een algemeen gebrek aan kennis schuil. Mensen weten welke acties het doeltreffendst zijn om het milieu te beschermen. De bevolking is van mening dat recycling (49 procent), het gebruik van hernieuwbare energiebronnen (30 procent) en het gebruik van het openbaar vervoer (22 procent) de meest doeltreffende maatregelen zijn om de klimaatverandering tegen te gaan. Slechts 15% van de burgers is bereid de auto te laten staan.

Volgens directeur van Publieke Opinie en Politieke Studies bij Ipsos in Spanje, José Pablo Ferrándiz, vormen in Spanje, ‘vergeleken met andere landen, de ontkenners van klimaatverandering een minderheid vormen’. De meerderheid van de burgers denkt dat individueel gedrag deel uitmaakt van de oplossing, aldus Ferrándiz. 

Geen klimaatstilisten

‘Met andere woorden, Spanjaarden zijn geen klimaatstilisten‘, een term die door de Franse filosoof Bruno Latour wordt gebruikt om diegenen te omschrijven die geloven dat zonder iets te doen, alles uiteindelijk zal worden opgelost.  ‘Het probleem is dat we nog niet duidelijk hebben vastgesteld welke gedragingen echt helpen om voor onze planeet te zorgen‘, concludeerde Ferrándiz. 

Dit vind je misschien ook leuk