Koning van Spanje maakt privévermogen openbaar

door admin
Koning van Spanje maakt privévermogen openbaar

Koning Felipe VI van Spanje is eerlijk over zijn persoonlijke vermogen: Het Zarzuela laat weten dat het privévermogen van de Spaanse koning 2.573.392,80 euro bedraagt. Felipe VI heeft hiervan iets meer dan 2,2 miljoen aan deposito’s op lopende (spaar)rekeningen en aandelen in fondsen. Ook bezit hij voor iets meer dan 3 ton aan kunst, antiek en juwelen.

Vermogen Spaanse koning in 25 jaar tijd verzameld

Het Spaanse koningshuis laat op 25 april in een officiële schriftelijke verklaring weten dat Felipe VI deze bezittingen in de afgelopen 25 jaar heeft verzameld. Eerst als prins van Asturië sinds 1998 en later sinds 2014 als koning van Spanje. In totaal ontving de koning over deze periode ruim 4,2 miljoen euro en hier is ruim 2,5 miljoen euro aan overgebleven vanwege de ingehouden belastingen in de loop der jaren.

Spaanse koning wil Kroon moderniseren door open te zijn over vermogen

De reden waarom het Zarzuela het privévermogen van de koning bekendmaakt, is dat Felipe VI sinds zijn kroning in 2014 een voorbeeld wil zijn voor de Spanjaarden. Hij wil de Spaanse Kroon moderniseren en het respect en vertrouwen winnen van het volk. Dit wil de koning doen door integer en transparant te zijn over onder meer zijn vergaarde vermogen.

In de verklaring wordt dan ook verwezen naar de toespraak van de koning op 19 juni 2014. Hierin vertelde de Spaanse koning dat de inwoners van Spanje waarde hechten aan openheid en verantwoordelijkheid. De Spaanse koning moet hier niet alleen een voorbeeldfunctie vervullen maar dezelfde openheid van zaken geven als de hardwerkende inwoners van Spanje doen.

Spaanse regeringspartijen geïnformeerd over besluit koning

Bronnen binnen het Zarzuela laten weten dat zowel de regering van Spanje als de belangrijkste oppositiepartij, de Partido Popular, vooraf zijn geïnformeerd over het besluit van de koning om zijn privévermogen openbaar te maken.

Dit vind je misschien ook leuk