Spanje derde land ter wereld met beste duurzaamheidsprestaties

door admin
Spanje derde land ter wereld met beste duurzaamheidsprestaties

Deze conclusie werd op 27 april getrokken door het Amerikaanse onderzoeksbedrijf Diligent samen met Esade uit Barcelona. Binnen het zogenaamde ‘ESG Friendly’-verslag zijn de prestaties van meer dan 4.800 bedrijven uit 50 landen in Noord-Amerika, Europa, Azië en Oceanië met elkaar vergeleken. Op basis van dit verslag komen bedrijven in Spanje zeer positief naar voren, zo schreef de Spaanse nieuwssite Eleconomista.es op woensdag.

4.800 bedrijven ter wereld beoordeeld met ESG-score

De onderzoekers van het verslag hebben bedrijven uit elk land een ESG-score toebedeeld welke staat voor environment, social en governance (milieu, sociaal en raad van bestuur). Spaanse bedrijven nemen op basis van deze beoordeling een derde plek in na Frankrijk (69,57) en Zwitserland (66,51). Spanje behaalde 64,35 van de 100 punten. In dezelfde ranking behaalde Nederland 59,16 punten wat goed is voor een zesde plaats.

Hoewel Spaanse bedrijven van alle beoordeelde ondernemingen gemiddeld gezien op de derde plek ter wereld staan, wordt er in het rapport ook extra aandacht besteed aan de aspecten ‘milieu’ waar Spanje eveneens een derde plek inneemt na Frankrijk en Japan. Op sociaal vlak neemt Spanje zelfs een tweede plek in na Frankrijk.

Diversiteit – in leeftijd en geslacht – in raad van bestuur positief

Binnen het onderzoek wordt er gekeken naar op welke manier de samenstelling van een raad van bestuur van invloed is op de mate van duurzaamheid binnen een bedrijf. Bedrijven die het hoogst scoren zijn die met besturen die divers zijn op het gebied van geslacht, leeftijd, nationaliteit en kennisniveau.

Vooral een groter aandeel van vrouwen in een raad van bestuur heeft een positief effect op de duurzaamheidsscore binnen een bedrijf. Wanneer er mensen van verschillende leeftijden in een raad van bestuur zitten, leidt dit vaak tot een hogere ESG-score.

Klein aantal bedrijven schat waarde ‘duurzaamheidscommissie’ juist in

Een ontwikkelpunt voor veel van de 4.800 geanalyseerde bedrijven is dat slechts 12 procent van deze bedrijven een ‘duurzaamheidscommissie’ heeft aangesteld. Onderzoekers menen dat de aanwezigheid van zo’n commissie een bepalende factor is voor betere milieu- en sociale prestaties.

Dit vind je misschien ook leuk