Brengen IJsheiligen dit jaar vorst of een tropische verrassing naar Spanje?

door admin
Brengen IJsheiligen dit jaar vorst of een tropische verrassing naar Spanje?

Na IJsheiligen is vorst zeer onwaarschijnlijk en komt er een einde aan de risicoperiode voor de landbouw in de meeste gebieden in het Spaanse binnenland. In een aantal provinciehoofdsteden komt het voor dat het nog vriest in de eerste twee weken van mei.

Uit klimatologische gemiddelden van de laatste 30 of 40 jaar blijkt dat het in steden zoals Teruel, Segovia of León zelden meer dan 2 jaar aaneengesloten vriest in mei. In Ávila vriest het in deze maand gemiddeld ongeveer twee dagen.

De IJsheiligen jagen landbouwers in veel gebieden in het binnenland van Spanje de stuipen op het lijf, vooral in de bergachtige streken. De vorst vormt een gevaar voor de bomen en de net geplante gewassen. 

Koude of tropische nachten

Dit jaar zijn de omstandigheden dusdanig dat de kans op vorst uitgesloten lijkt. De anticyclonale circulatie is in het zuidwesten van Europa tot stilstand gekomen en daar komt de komende dagen geen verandering in. Dit betekent dat er geen sterke beweging van warme lucht zal zijn, maar dit zal de geleidelijke stijging van de temperaturen tot zomerse waarden niet stoppen. Zozeer zelfs dat de nachten in sommige gebieden tropisch warm kunnen blijven.

Spanje heeft deze beweging van warme lucht niet nodig in deze tijd van het jaar; het schiereiland gedraagt zich als een mini-continent waar hoge zonnestraling zijn eigen warme luchtmassa kan creëren. In het weekend trekt de anticycloon naar het oosten, waardoor een zuidwestelijke beweging ontstaat die subtropische lucht naar het schiereiland kan voeren. De temperaturen kunnen zelfs naar recordhoogte stijgen, en in veel gebieden oplopen tot bijna 35 graden Celsius.

Vanaf maandag invloed van Atlantisch front

In de westelijke helft van Spanje blijven de temperaturen onveranderd of zullen zelfs dalen vanaf maandag. Dan neemt de onzekerheid over het weer toe door de aanwezigheid van een front in de Atlantische Oceaan. Dit kan in het binnenland en op de noordelijke helft van het schiereiland de komst van stormen bevorderen, met hagel die een gevaar voor de landbouw kan vormen.

Wie zijn de IJsheiligen?

De IJsheiligen zijn Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. Hun naamdagen vallen medio mei. Volgens de volksweerkunde zijn dat de laatste dagen in het voorjaar waarop er soms nog nachtvorst is. 

Officieel zijn er vijf ijsheiligen en hoort ook Sophia van Rome op 15 mei (ook gekend als koude Sophie) er nog bij. Aangezien drie een heilig getal is, zijn er doorgaans maar drie IJsheiligen ‘in gebruik’. 

Dit vind je misschien ook leuk