Geen mondkapje meer op luchthavens en in vliegtuigen

door admin
Geen mondkapje meer op luchthavens en in vliegtuigen

Verschillende landen en hun respectievelijke gezondheidsdiensten moeten zich nog wel over het ECDC-advies uitspreken, maar naar verwachting zal over het algemeen gehoor worden gegeven aan de versoepeling. Het advies aan kwetsbare personen blijft wel om een mondkapje op te houden op vliegvelden en in vliegtuigen. 

Tegelijkertijd wijzen de EU-instanties er wel op dat het masker een van de beste beschermingen is tegen de overdracht van Covid-19.

Op dit moment is er formeel nog wel een mondkapjesplicht, al wordt die in de praktijk nauwelijks gehandhaafd en zie je op luchthavens net zoveel mensen mét als zonder een masker.

Bij de update van het Joint Aviation Safety and Health Protocol door EASA en ECDC wordt rekening gehouden met de laatste ontwikkelingen in de pandemie en in het bijzonder met de vaccinatieniveaus, de natuurlijk verworven immuniteit en de daaruit voortvloeiende opheffing van de beperkingen in een toenemend aantal Europese landen.

‘Enorme stap voorwaarts’

“Vanaf volgende week hoeven mond- en neusmaskers niet langer in alle gevallen verplicht te zijn op vliegreizen, in grote lijnen in lijn met de veranderende eisen van nationale autoriteiten in heel Europa voor openbaar vervoer. Voor passagiers en vliegtuigbemanning is dit een enorme stap voorwaarts in het normaliseren van vliegreizen. Passagiers moeten zich echter verantwoordelijk gedragen en de keuzes van anderen om hen heen respecteren. En een passagier die hoest en niest, moet serieus overwegen om een ​​gezichtsmasker te dragen. Dit voor de gemoedsrust van degenen die in de buurt zitten,” zei Patrick Ky, uitvoerend directeur van EASA.

Regels mogelijk nog steeds anders per luchtvaartmaatschappij

De nieuwe aanbevelingen over het gebruik van mondkapjes gaan in vanaf aanstaande maandag 16 mei. De regels voor met name mondkapjes zullen ook na die datum per luchtvaartmaatschappij blijven verschillen.

Volgens het ECDC zijn er nog steeds landen waarbij er wel een mondkapjesverplichting geldt in het openbaar vervoer. Spanje hoort daar bij. Dat betekent dat voor vliegtuigen van en naar die bestemmingen nog wel een mondkapjesplicht of -advies blijft gelden. 

Dit vind je misschien ook leuk