Landelijk opererend netwerk rond illegale autohandel in Spanje opgerold

door admin
Landelijk opererend netwerk rond illegale autohandel in Spanje opgerold

De criminelen werden vanuit 6 verschillende Spaanse provincies aangestuurd. Ze hadden elk hun eigen organisatie maar werkten samen als onderdeel van de totale operatie. De hoofdgebieden waren Alicante, Almería, Jaén, Madrid, Murcia en Tarragona. 

Vervalste verkoopdocumenten

De organisatie richtte in heel Spanje bedrijven op en gebruikte deze om voertuigen te huren of te leasen. Vervolgens zouden ze  verkoopdocumenten hebben vervalst en de voertuigen binnen Spanje en Europa hebben doorverkocht.

De Nationale Politie schat het totale met deze fraude gemoeide bedrag op meer dan 10 miljoen euro. De arrestanten worden onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, fraude, verduistering van vermogensbestanddelen, valsheid in geschrifte, afpersing en witwassen.

Vervalst rijbewijs

Volgens Europa Press begon het onderzoek in februari 2021. Op dat moment werd een Roemeen aangehouden aan de Sloveense grens die een vervalst rijbewijs bij zich bleek te hebben. “De auto, eigendom van een Spaans verhuurbedrijf, was tien dagen eerder geregistreerd in de stad Murcia en in die stad afgeleverd aan de beheerder van een bedrijf gevestigd in Barcelona”, meldt de Nationale Politie.

Kort daarna probeerde een andere persoon dezelfde grens over te steken met een ander voertuig met vergelijkbare kenmerken, opnieuw met vervalste documentatie, een fictief verkoopcontract en ook eigendom van een Spaans verhuurbedrijf, dat ook dagen eerder was geregistreerd en afgeleverd in de stad Murcia aan de beheerder van een ander bedrijf gevestigd in Almería.

Handel in auto’s

De politie vond het verdacht dat twee schijnbaar niet-verbonden bedrijven in verschillende gebieden auto’s hadden gehuurd in Murcia en dat deze allebei bij de Sloveense grens belandden. In beide gevallen droegen de chauffeurs ook vervalste documenten bij zich. 

De politie ontdekte ook dat de twee mensen die de voertuigen bestuurden, dagen eerder met het vliegtuig Spanje waren binnengekomen met een enkeltje. Bovendien was het niet de eerste keer dat ze dat deden.

Dit vind je misschien ook leuk