Hitte in Spanje leidt vrijdag en zaterdag tot stormen

door admin
Hitte in Spanje leidt vrijdag en zaterdag tot stormen

Dat zegt José Miguel Viñas van Eltiempo.com. Vandaag, woensdag blijft de zon in het hele land schijnen en zal de hitte vooral in het zuidwesten van het schiereiland voelbaar zijn. Maximumtemperaturen kunnen in Córdoba en Sevilla de 35ºC overschrijden. Wel kunnen buien met onweer al ontstaan in de noordelijke helft van het Iberisch systeem. 

Donderdag

Morgen donderdag wordt het opnieuw een zonnige dag, met alleen hoge bewolking hoog aan de lucht. In de middag verwacht Viñas buien in het Cantabrische gebied en het noordelijke deel van de meseta. Donderdagavond kan het in het oostelijke deel van Cantabrië hevig regenen. De hitte houdt wel aan, maar zal iets minder intens zijn. 

Vrijdag

Vrijdag lopen de dagtemperaturen weer op. De stormactiviteit zal toenemen, zowel in het gebied van het Cantabrische gebergte als in de bergen van het oostelijke schiereiland, waar de buien terrein zullen winnen.

Zaterdag

Op zaterdag is sprake van een vergelijkbare situatie, met bewolktere luchten in het noorden van het schiereiland en middagbuien, bij voorkeur in berggebieden.

Bekijk ook: Abnormale hitte verwacht in Spanje de komende week

Weinig veranderingen voor zondag met stijgende temperaturen in het uiterste noorden van het schiereiland en langs de Middellandse Zee.

Blijft het nu warm?

Als je de garderobe nog niet hebt veranderd, is dit weekend het moment om het te doen. April met ongewoon lage temperaturen voor de tijd van het jaar, heeft plaatsgemaakt voor mei met temperaturen die weer hoger liggen dan de normale waarden.

Een subtropische luchtmassa zorgt op het moment voor een vroege zomerperiode die in het grootste deel van Spanje minstens 15 dagen zal aanhouden. Er worden vele uren zonneschijn verwacht, meer dan 30 graden in grote gebieden en, zoals hierboven gemeld, af ​​en toe een middagstorm in bergachtige gebieden.

Het lijkt erop dat de weertrend van 2022 door extremen zal worden gekenmerkt. Dit jaar zijn we dit jaar tot nu toe overgegaan van een droog seizoen naar een ongewoon koude april, met overvloedige regen en sneeuw op niveaus die zeer ongebruikelijk zijn in deze tijd van het jaar.

Een heel andere situatie dan in mei, met zomerse temperaturen en veel zonuren. En het lijkt erop dat het de komende 15 dagen niet zal veranderen.

Dit vind je misschien ook leuk