Rusland zet 27 Spaanse diplomaten het land uit als reactie op maatregel Madrid

door admin
Rusland zet 27 Spaanse diplomaten het land uit als reactie op maatregel Madrid

Deze officiële mededeling was al te verwachten: Moskou reageert hiermee op de uitwijzing van 27 medewerkers van de Russische ambassade in Spanje, die op 5 april ‘persona non grata’ werden verklaard. Spanje heeft, samen met de rest van de Europese Unie, de VS, Canada, Australië, Japan en andere landen, een pakket sancties tegen Rusland aangenomen voor de invasie in Oekraïne en het bloedbad in Bucha, dat onder meer de uitwijzing van Russische diplomaten inhield. 

Rusland heeft al geleidelijk diplomaten uit verscheidene landen uitgewezen. Dinsdag werden nog twee Finnen uitgewezen, woensdag kregen 34 Franse diplomaten de boodschap te vertrekken. Op de lijst van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken staan nog meer landen die eenzelfde reactie tegemoet kunnen zien.

Kwestie van tijd

Op 5 april waarschuwde Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat na de uitwijzing van 27 Russische diplomaten van Spaans grondgebied, ‘alle besluiten van deze aard zullen worden beantwoord met een overeenkomstige reactie’. Het Spaanse ambassadepersoneel in Moskou wist dat dit Russische antwoord hoogstwaarschijnlijk zou komen, en dat de aankondiging slechts een kwestie van tijd zou zijn.

Het resultaat van de wederzijdse uitzettingen brengt Spanje in een nadelige positie ten opzichte van Rusland. Rusland zag het aantal diplomaten in Spanje van 49 naar 22 gaan, voor Spanje wordt de diplomatie vertegenwoordiging, met tot nu zo’n 25 leden, minimaal. Een bijkomend probleem is dat het technisch personeel van de Spaanse ambassade en het consulaat voor het grootste deel bestaat uit plaatselijke Russische medewerkers, die soms voorrang krijgen boven Spaanse onderdanen bij de toewijzing van een post.

Zowel de Spaanse ambassadeur in Rusland, Marcos Gómez Martínez als zijn ambtgenoot, de Russische ambassadeur in Madrid, Yuri Korchaguin, blijven op hun post. Eerstgenoemde zal echter zeer beperkt diplomatiek actief zijn, terwijl Korchaguin veel meer speelruimte zal hebben. 

Andere landen 

Meer dan 300 Russische diplomaten werden uitgewezen uit de Verenigde Staten en de Europese Unie. Als reactie daarop heeft Moskou leden van de vertegenwoordigingen van Duitsland, Denemarken, Nederland, Bulgarije en Rusland van zijn grondgebied uitgewezen.

De gevolgen van de uitzettingen voor landen als Duitsland, Frankrijk en Italië zullen veel kleiner zijn, aangezien hun aantal diplomaten in Rusland ongeveer 100 bedraagt, waarvan zij minder dan de helft zullen verliezen. De ambassadeur van Frankrijk in Rusland, Pierre Levy, is woensdag ook ontboden op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om te worden ingelicht over de uitwijzing van 34 Franse diplomaten. Zij moeten ook binnen twee weken het land verlaten. Parijs heeft vorige maand 41 Russische diplomaten het land uitgezet. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring op haar website dat het besluit van Frankrijk ernstige schade heeft toegebracht aan de Frans-Russische betrekkingen en de bilaterale samenwerking’. De Italiaanse ambassadeur, Giorgio Starace, kreeg te horen dat 27 diplomaten worden uitgewezen. Op 5 april kondigde Italië de uitwijzing van 30 Russische diplomaten aan.

Dit vind je misschien ook leuk