Gaat Spanje de vroegste hittegolf in de geschiedenis tegemoet?

door admin
Gaat Spanje de vroegste hittegolf in de geschiedenis tegemoet?

Meteorologen kijken deze dagen met volle interesse naar de temperaturen die worden gemeten in Spanje. Van woensdag tot en met zaterdag worden er zulke hoge temperaturen voorspeld dat het Aemet verwacht dat deze week de vroegste hittegolf sinds het begin van de metingen eraan komt.

Breekt Spanje record vroegste hittegolf in het jaar?

Woensdag was de eerste dag van de abnormale hitte in Spanje. Bijna overal liggen de temperaturen minstens 10 tot 15 graden boven het gemiddelde voor de maand mei. Tot op heden werden de eerste hittegolven van het jaar geregistreerd op 11 juni (in 1981) en op 13 juni (in 2017). Als we na deze week uiteindelijk kunnen spreken van een hittegolf dan worden deze records met een volle maand gebroken.

Toch komt dit niet onverwacht: Het Aemet voorspelde jaren geleden al dat het aantal dagen waarop gesproken kan worden van een hittegolf per 10 jaar met 2,2 dagen toeneemt. Zo werd er in de periode 1975-1979 gemiddeld op 0,8 dagen per jaar gesproken van een hittegolf. In de periode 2016-2020 is dit toegenomen naar gemiddeld 3,2 dagen per jaar.

Hoogtepunt hitte in Spanje op vrijdag en zaterdag

Op het moment schijnt de zon volop in Spanje, is er sprake van stabiel weer en kwam er op woensdag een warme luchtmassa vanuit Afrika Spanje binnendrijven. Het hoogtepunt van de huidige hete periode zal dan ook op vrijdag en zaterdag vallen. Als de voorspellingen van het Aemet uitkomen dan krijgt Spanje niet alleen te maken met de vroegste hittegolf in het jaar ooit maar ook met de meest intense van de afgelopen 20 jaar. Intens omdat mensen er nog niet op voorbereid zijn.

Bovendien wordt deze hittegolf wederom als waarschuwing beschouwd: Een hittegolf zo vroeg in het jaar maakt de huidige problemen rondom woestijnvorming en droogte in Spanje alleen maar erger.

Hoe zien de komende dagen eruit in Spanje?

Voor donderdag voorspelt het Aemet hoge temperaturen die in het zuiden, midden en richting het noordoosten ver boven de 30 a 35 graden uitkomen. Alleen in het noordwesten blijft het tussen de 20 en 25 graden en langs de oostkust kan het iets prettiger aanvoelen.

Vrijdag en zaterdag worden de warmste dagen in Spanje verwacht met temperaturen tegen de 40 graden in het zuiden en midden van Spanje. Zondag en vooral maandag lijkt de ergste hitte in Spanje voorbij. Na deze dagen weten we ook pas zeker of we kunnen spreken van de vroegste hittegolf in de geschiedenis van Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk