Prijs van butaangas of bombona de butano naar recordhoogte deze week

door admin
Prijs van butaangas of bombona de butano naar recordhoogte deze week

De prijs van de butaancilinder gaat vanaf dinsdag weer omhoog. Het wordt opnieuw een recordprijs, na een opwaartse herziening van 4,94%, tot een maximum van 19,55 euro voor verkoop aan het publiek. De resolutie is deze maandag gepubliceerd in de Staatscourant BOE.

Het is de tiende opeenvolgende stijging voor het standaardformaat van 12,5 kilo. De kostprijs wordt om de twee maanden herzien. In dit geval is het te wijten aan de sterke stijging van de prijzen (+6,13%) voor grondstoffen, propaan en butaan, en de vrachttarieven (+9,83%) waaraan de waardevermindering van de euro ten opzichte van de dollar (-3,61%) wordt toegevoegd.

Volgens de wet mag de prijs zonder belastingen niet meer dan 5% stijgen. Zonder deze beperking zou het met 8,2% zijn gestegen. Het eigen risico wordt geaccumuleerd voor de toepassing ervan in toekomstige herzieningen.

Lees ook: Dit waren de belangrijkste prijsstijgingen in Spanje in de maand april

In Spanje worden momenteel 68 miljoen containers vloeibaar petroleumgas (LPG) met verschillende capaciteiten verbruikt. Voor 53 miljoen hiervan geldt een maximaal gereguleerde prijs (78%). 

Nieuwe maximumprijs voor vloeibaar petroleumgas

Ook wordt vanaf dinsdag 17 mei een nieuwe maximumprijs van kracht voor vloeibaar gemaakt petroleumgas via pijpleidingen. Dat komt neer op een daling van 7,9% van de rekening voor een gemiddelde klant in vergelijking met de huidige prijzen. Deze daling is het gevolg van de daling op maandbasis van de internationale prijzen van propaan (-15,39%) en butaan (-9,44%), ondanks de waardevermindering van de euro ten opzichte van de dollar (-1, 82%) en de stijging van de vrachttarieven (+15,91%).

Bekijk ook: Huismerkproducten in Spanje dit jaar al 18 procent duurder

Gekanaliseerd LPG is een alternatief voor aardgasvoorziening in kleine steden of stedelijke centra ver van het aardgasnetwerk. Er zijn ongeveer 360.000 consumenten in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk