Invasie van ongewone kwallensoort op stranden Costa Brava

door admin
Invasie van ongewone kwallensoort op stranden Costa Brava

De kwalleninvasie was een gevolg van de uitzonderlijk hoge temperaturen en de autoriteiten raadden mensen af om de zee in te gaan. De kwallen waren van de soort ‘Aequorea forskalea’ die zich niet zo snel zo dichtbij de kust laat zien en meestal dieper in de zee blijft. Ze steken wel, vandaar de waarschuwing om niet te gaan zwemmen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het niet om iets ‘uitzonderlijks’ aangezien het broedseizoen is en dat wanneer de kwallen de kust bereiken, ze meestal al dood zijn.

Zeldzame soort kwal in het gebied

De kwallen bedekten het gebied tussen de vuurtoren van Sarnella en de baai. De exemplaren van de soort ‘Aequorea forskalea‘, kunnen 20 centimeter groot worden. Het is een zeldzame soort kwal in het gebied. Normaal begeven ze zich meer in de open wateren van de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan, de Stille Oceaan, maar ook de Middellanse Zee, waar hij meestal op volle zee leeft. Als de wind hem dichterbij brengt, komt de kwal pas richting de kust.

De kwallen lieten zich ook zien in verschillende delen van Llançà en in kustplaatsen in het noorden van Catalonië, zoals Canet de Rosselló. Volgens sommige experts is het een soort die geen netelroos veroorzaakt.

“Normaal voor de tijd van het jaar”

Volgens bioloog Eduard Marquès gaat het om een normale situatie voor de tijd van het jaar. Omdat het water vol nutriënten zit met veel algengroei tot gevolg die op hun beurt door soorten als kwallen worden gefilterd. “Het is de levenscyclus, het gebeurt meestal elk jaar wel eens en dat het gebeurt is een goed teken”, merkt hij op.

Poliepkolonies

In die zin zegt hij dat deze kwallen meestal vergezeld gaan van andere organismen zoals de ‘foskalies edwardsi’, poliepkolonies die wel drie meter lang kunnen worden. “Dit weekend hebben we ze gezien, samen met twee schildpadden, die de kwallen volgen, in Cap de Creus.”

Dit vind je misschien ook leuk