Spanje gaat van extreme hitte naar koele dagen met hevige regenval en waterhozen

door admin
Spanje gaat van extreme hitte naar koele dagen met hevige regenval en waterhozen

Het slechte weer wordt vooral verwacht in delen van Aragón, Catalonië en Valencia, waar in het hittealarm in nog geen 24 uur omsloeg naar regenbuien. Volgens de Spaanse weerdienst Meteored ‘zal de intense warmte die zich dicht bij de aarde ophoopt de perfecte aanjager zijn voor de ontwikkeling van convectieve wolken’. Die zullen vervolgens weer leiden tot een ‘cocktail van oprukkende stormen’. 

Instabiel weer

Het instabiele weer in Spanje wordt veroorzaakt door een stroming vanuit Bretagne die via het noorden van het schiereiland oprukken naar de Pyreneeën trekt

Een botsing van de koele lucht met de warmte die nog steeds in gebieden van het Middellandse Zeegebied aanwezig is, geeft aanleiding tot overvloedige regen en stormen en, zoals Meteored aangeeft, ‘zelfs enkele tornado’s of waterhozen’. Bovendien zal dit woensdagochtend een DANA, een geïsoleerde depressie in de atmosfeer op hoog niveau,veroorzaken..

Stormen, regenval en harde wind

Catalonië handhaafde dinsdag in alle provincies code geel (risico) voor onweer en regenval van 20 liter in een uur. De regio gaf ook code geel af in Girona vanwege de wind uit het noorden en noordwesten, met kracht 7, en golven van 3 meter.

Aragón volgde hetzelfde protocol voor regen in de Gúdar en Maestrazgo (Teruel) met een gecumuleerde neerslag van 20 liter in een uur, meldde het Nationaal Meteorologisch Agentschap (AEMET), dat ook de vorming van onweer in deze gebieden voorspelde.

In de hele Valenciaanse Gemeenschap geldt vanaf dinsdag al code geel voor regenval van 20 liter per uur, en voor heftige kustverschijnselen in de provincies Alicante en Valencia, met een noordoostelijke wind, kracht 7, en golven van 2 tot 3 meter.

De harde wind bereikt Andalusië, waar in Almeria windstoten tot 70 kilometer per uur worden voorspeld in het zuidelijke derde deel van de regio, terwijl in Granada en Málaga een waarschuwing geldt voor wind uit het westen en zuidwesten kracht 7 met golven van 2 tot 3 meter. Weerdienst Meteored voegt er nog aan toe dat er in de Cantabrische gebieden veel neerslag zal vallen, dat er stormen in het noordoosten zullen zijn en er ook sprake is van instabiliteit op de Balearen.

Terugval in temperatuur

Wat de temperaturen betreft, zullen na de hoge waarden die dit weekend werden gemeten de thermometers volgens Meteored zakken tot ‘waarden onder de gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar’. Dinsdag werden voor de noordelijke helft van het schiereiland maximumtemperaturen van onder de 20º voorspeld door AEMET. De code geel betekent niet dat er sprake is van een meteorologisch risico voor de bevolking in het algemeen, hoewel sommige specifieke activiteiten wel een risico kunnen vormen.

Dit vind je misschien ook leuk