Schulden Spaanse voetbalclubs opgelopen tot bijna twee en een half miljard

door admin
Schulden Spaanse voetbalclubs opgelopen tot bijna twee en een half miljard

Zoals bekend veroorzaakte de coronapandemie crisis in vele sectoren ter wereld, zo ook in het professionele voetbal. Lange tijd konden er geen wedstrijden worden gespeeld en toen dat wel weer mocht, mochten er maandenlang geen toeschouwers plaatsnemen op de tribunes. Pas sinds kort lijkt het kijken van een voetbalwedstrijd, zowel voor de tv als in het stadion, weer als vanouds.

Deze periode heeft ervoor gezorgd dat de voetbalwereld niet alleen de inkomsten van de ticketverkoop moest missen, maar ook de miljoenen euro’s die worden verdiend aan het uitzenden van wedstrijden. Dit alles resulteert in torenhoge schulden van de Spaanse voetbalclubs aan banken en andere financiële instellingen.

Niet alleen schulden maar ook niet-betaalde transfersommen

In totaal hebben de clubs die onderdeel zijn van La Liga ruim 2,3 miljard euro schuld bij deze entiteiten. De huidige schuld ligt 56 procent hoger dan voor de pandemie, zo meldt een financieel verslag van de Spaanse voetbalbond. De huidige 2,3 miljard euro omvat niet alleen schulden aan banken, maar ook transfersommen die nog niet (volledig) aan andere clubs zijn betaald. Dat bedrag komt neer op 900 miljoen euro.

Creatief boekhouden nekt voetbalclubs na pandemie

In het financiële verslag over La Liga wordt onderscheid gemaakt tussen ‘schulden bij kredietinstellingen’ en ‘andere financiële schulden’. Onder de laatste noemer vallen onder meer schulden bij beleggingsfondsen en andere niet-financiële instellingen welke momenteel zijn opgelopen tot 1,24 miljard euro.

Ook binnen deze sector wordt dit ‘schaduwbankieren’ genoemd en vormt – na schulden aan banken en niet-betaalde transfersommen aan andere clubs – de derde grootste schuldenbron van voetbalclubs. In het verslag wordt dan ook gewaarschuwd voor het feit dat clubs steeds vaker en hogere schulden hebben bij niet-financiële entiteiten.

FC Barcelona verantwoordelijk voor 60 procent totaal verlies Spaanse voetbalclubs

Vorig jaar hebben de clubs van La Liga gezamenlijk 892 miljoen euro verlies geleden. De Spaanse bond wijst erop dat één club verantwoordelijk is voor 60 procent hiervan. Hoewel deze niet bij naam wordt genoemd, schrijft de Spaanse nieuwssite Eldiario.es dat het om FC Barcelona gaat.

Miljardeninjectie in Spaans voetbal helpt La Liga nog niet uit schulden

Eind 2021 kreeg het Spaanse voetbal nog een flinke opsteker: Investeringsfonds CVC deed toen een kapitaalinjectie van bijna 2 miljard euro in ruil voor 10 procent van La Liga. Deze investering wordt omgezet in leningen voor de clubs. De overgrote meerderheid van de 42 clubs stemden hiermee in. Toch waren er drie clubs, Real Madrid, FC Barcelona en Athletic Club de Bilbao, tegen de deal en probeerde het via de rechter ongedaan te maken. Uiteindelijk is overeengekomen dat deze clubs buiten de investering van CVC vallen en zij dus niet meedelen in mogelijke winsten die worden behaald binnen La Liga na de investering.

Hoewel deze investering meer dan welkom was binnen het Spaanse voetbal, geeft Moody’s, het Amerikaanse bedrijf voor zakelijke en financiële diensten, wel een waarschuwing af aan deze investeerder. Gezien het feit dat de veelbesproken Super League waarschijnlijk niet door zal gaan, betekent dit dat de verwachte opbrengsten wellicht een stuk lager uit kunnen vallen.

Dit vind je misschien ook leuk