Aantal weggelopen jongeren in Spanje sterk gestegen in jaar tijd

door admin
Aantal weggelopen jongeren in Spanje sterk gestegen in jaar tijd

De ANAR-hulplijn voor vermiste kinderen heeft in Spanje in 2021 2892 verzoeken om hulp ontvangen in verband met verdwijningen. Dit heeft geleid tot de behandeling van 1172 gevallen. Deze gegevens staan in het verslag dat ANAR ter gelegenheid van de Internationale Dag van Vermiste Kinderen op woensdag 25 mei publiceerde.

De oorzaken van weglopen

Weglopen is volgens ANAR de belangrijkste oorzaak van verdwijning, met 66,5% van het totale aantal behandelde gevallen, een stijging van 52,7% ten opzichte van 2020 (779 gevallen in 2021 ten opzichte van 510). In de meeste gevallen betrof het minderjarigen die op de vlucht waren voor ernstige geweldssituaties, zoals fysiek of psychisch misbruik, seksueel misbruik, gendergeweld of pesterijen. 

Gebrek aan grenzen

Daarna komen de uit huis geplaatste minderjarigen met 212 gevallen (18,1% van het totaal), 26,9% meer dan het jaar daarvoor, toen het ANAR 167 uitzettingszaken behandelde. ‘In veel gevallen hebben de ouders van deze minderjarigen problemen met het stellen van grenzen en het beheersen van de ernstige gedragsstoornissen van hun kinderen. Ze weten niet hoe ze moeten handelen en hun wanhoop brengt hen ertoe hun kinderen het huis uit te zetten. Daarmee begaan ze een ernstig misdrijf’, aldus Benjamín Ballesteros, directeur programma’s van de Stichting ANAR. 

Fors meer ontvoering of kidnapping

Op de derde plaats komen, met 101 gevallen, de ontvoeringen of kidnappingen door ouders. Dit komt neer op 8,6% van het totale aantal verdwijningen, dat is 48,5% meer dan in 2020. Volgens ANAR komt dit het vaakst voor bij gemengde paren waarvan een van de partners een buitenlander is, en wordt het probleem nog verergerd wanneer het zich voordoet in landen die het Verdrag van Den Haag niet hebben ondertekend. 

Criminele doeleinden

Opmerkelijk is ook de toename van het aantal gevallen van ontvoering voor criminele doeleinden, de ernstigste oorzaak van verdwijning. Het ANAR heeft in 2021 18 gevallen geregistreerd, wat een stijging van 125% betekent ten opzichte van 2020, toen er 8 gevallen bekend waren. Het aantal ongelukken of andere soorten verdwijningen is met 28,9% toegenomen, van 45 gevallen in 2020 tot 58 in 2021. 

ANAR is in vier zaken opgetreden die niet-begeleide minderjarige migranten betroffen. De stichting wil met het 116000-telefoonnummer deze niet-begeleide kinderen en jongeren bereiken die in handen kunnen vallen van sekten, kinderprostitutienetwerken of pedofilie. 

Tegelijkertijd heeft ANAR bemiddeld in zeven grensoverschrijdende zaken die internationale coördinatie vereisten. In vijf gevallen hebben de entiteiten die de dienst in andere landen beheren, met name in België, Frankrijk en Portugal, de steun van de Commissie nodig gehad, terwijl in de twee andere gevallen de ANAR de medewerking van Roemenië en de overige landen met een 116000-nummer gevraagd. 

Meeste verzoeken in regio Madrid

De autonome gemeenschap die de meeste verzoeken om inlichtingen over vermiste kinderen heeft ontvangen is Madrid, met 822 verzoeken en 318 gevallen, wat neerkomt op 28,4% van het totaal, gevolgd door de Valenciaanse Gemeenschap (470 verzoeken om inlichtingen en 161 gevallen) en Andalusië (305 verzoeken om inlichtingen en 103 gevallen). 

Meisjes vaker vermist

ANAR heeft meer gevallen van vermiste meisjes (66%) dan van jongens (33,5%) ontvangen, vooral in de leeftijdsgroep van 16 en 17 jaar (39,9%), gevolgd door adolescenten van 14 en 15 jaar (30,6%). In 79,4% van de gevallen van weglopen gaat het om jongeren tussen 14 en 17 jaar. 

Zorg op verschillende gebieden

In 75,6% van de gevallen heeft de ANAR-stichting tegelijk psychologische, juridische en sociale zorg geboden en zijn er in 2021 185 gepersonaliseerde vervolggesprekken uitgevoerd voor de familieleden van vermiste minderjarigen. ‘Een van de ergste dingen die mensen vanuit psychologisch oogpunt kan overkomen, is de verdwijning van een van hun kinderen. Daarom strijden wij bij er bij ANAR voor dat zich geen nieuwe gevallen meer voordoen en eisen wij dat de families de status van slachtoffer krijgen’, verklaarde de directeur van de juridische afdeling van de ANAR-hulplijnen, Sonsoles Bartolomé. 

Hotline bestaat sinds 2010

In 15 september 2010 werd het 116000-telefoonnummer in het leven geroepen, een gratis en vertrouwelijke dienst die in verschillende landen van de Europese Unie actief is. In Spanje wordt deze telefoonlijn beheerd door de Stichting ANAR, een instelling die al meer dan 40 jaar met kinderen en jongeren werkt. De organisatie werkt samen met 5 Spaanse ministeries, de autonome gemeenschappen, de steden Ceuta en Melilla, alsmede met verschillende plaatselijke overheidsinstanties. 

Net als de andere ANAR-hulplijnen (ANAR-hulplijn voor kinderen en jongeren in risicosituaties 900202010 en chat.anar.org), is deze 24 uur per dag bereikbaar, gratis en garandeert vertrouwelijkheid. 

Ook volwassenen kunnen bellen

Het 116000-telefoonnummer is bestemd voor zowel minderjarigen als volwassenen die betrokken zijn bij de verdwijning van een kind of jongere, ongeacht de oorzaak van de verdwijning. Het biedt hulp bij aangifte en onmiddellijke verbinding met de staatsveiligheidsdiensten en de regionale politie; psychologische en emotionele steun; juridische en sociale begeleiding; en steun en medewerking bij politieonderzoeken.

Dit vind je misschien ook leuk