Elektriciteitsprijs was in Spanje dit jaar niet eerder ‘zo laag’ als in mei

door admin
Elektriciteitsprijs was in Spanje dit jaar niet eerder 'zo laag' als in mei

Daarmee is mei de goedkoopste maand voor elektriciteit tot nu toe dit jaar. In maart dienden Spanje en Portugal gezamenlijk een voorstel in bij de Europese Raad om de prijs van het voor de opwekking van elektriciteit gebruikte gas te beperken en zo de elektriciteitsprijs te doen dalen.

Deze “Iberische uitzondering”, zoals de Spaanse premier Pedro Sánchez en zijn Portugese collega Antonio Costa op 25 maart toelichtten, zou de elektriciteitsrekening van consumenten met een gereguleerd tarief of het semigereguleerde tarief (pvpc) met 30% verlagen op een moment dat de prijzen op een historisch hoogtepunt staan. In maart werd in Spanje nog een nieuw prijsrecord gevestigd. 

Vorige week heeft minister voor Ecologische Transitie, Teresa Ribera, deze verwachtingen echter getemperd en de genoemde vermindering teruggebracht tot 15 à 20%. Sowieso is nog niet bekend wanneer de maatregel van kracht gaat: vooralsnog wordt het nieuwe mechanisme om de elektriciteitsprijzen te dempen nog besproken in Brussel. Het is al twee maanden wachten hierop.

Goedkope meimaand toch stuk duurder dan vorig jaar

En al is mei de maand met de laagste gemiddelde prijs van dit jaar, echt goedkoop is de elektriciteit niet. De gemiddelde prijs in mei 2022 (187,13 euro per MWh) is 178,8% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar (67,12 euro). Wel is er sprake van een lichte daling van 2,3% ten opzichte van vorige maand toen de gemiddelde prijs 191,51 euro bedroeg. De Spanjaard betaalt in 2022 gemiddeld 213 euro per MWh, tegen 53,24 euro in dezelfde periode in 2021, 300% meer.

Dit vind je misschien ook leuk