Groei van levensgevaarlijke vorm van toerisme in Spaans binnenland

door admin
Groei van levensgevaarlijke vorm van toerisme in Spaans binnenland

Volgens de krant El País komen nu steeds meer bezoekers uit Portugal, Frankrijk of Italië naar die regio’s toe op zoek naar witte klaprozen, meer specifiek opiumpapavers, waarvan het fruit de basis vormt voor de productie van opium en zijn derivaten. 

In Spanje is het bedrijf Alcaliber (in 2018 verkocht aan het Britse investeringsfonds GHO) de enige entiteit die door het ministerie van Volksgezondheid is gemachtigd om deze papaver te telen en de afgeleide geneesmiddelen die essentieel zijn bij pijnbestrijding in ziekenhuizen te vervaardigen.

Álvaro Gallardo, woordvoerder van de Guardia Civil in Toledo, zei in de krant El País dat het aantal jonge buitenlanders dat Spanje in de maand mei bezoekt in hun zoektocht naar witte klaprozen is toegenomen. Ze reizen over de wegen waar klaprozen in de berm groeien en wijzen op het feit dat de grote, geheime velden nabij zijn. 

Opiumvampieren

Langs de oevers van de Taag zijn bijvoorbeeld veel van die witte papavers te vinden. Het is een medicinale plant waarvan het gevaarlijke sap al twee mensen heeft gedood. De toeristen die ernaar op zoek zijn, worden door de locals ‘opiumvampieren’ genoemd. Wat ze uit de papavers halen wordt goedkope heroïne genoemd. 

Bloeiende papavers moeilijk te verbergen

De locatie van de 528 legale papavervelden in Spanje is geheim, maar in het voorjaar is het volgens het ministerie van Volksgezondheid onmogelijk om die 11.000 hectare vol opvallende, witte papavers te verbergen. Dat trekt in dit jaargetijde dus een soort pelgrimstocht aan van consumenten uit heel Europa die op zoek zijn naar deze bloem. 

De kwekers van de papavers weigeren vragen van El País te beantwoorden. Toch blijken er verschillende aanvallen op de velden te zijn bevestigd, ondanks uitgebreide patrouilles door particuliere beveiligingsdiensten.

84 gram opium in een Actimel-flesje

In 2011 arresteerde de Guardia Civil twee Italianen die een Alcaliber-plantage in Polán waren binnengeslopen. De twee mannen, van 24 en 26 jaar oud, hadden zo’n 84 gram opium in een Actimel-fles en een andere van Coca-Cola. Hun oogst had een straatwaarde van bijna 3.400 euro op de illegale markt. Met kniebeschermers kropen ze ongezien door de bloemen. Ze werden veroordeeld tot een jaar en elf maanden gevangenisstraf wegens drugshandel en poging tot diefstal. In 2014 werd een Portugese man betrapt met 81 gram opium op een papaverboerderij in El Carpio de Tajo.

Toename opiumtoeristen

De invallen zijn slechts een kleine ergernis voor de opiumgigant. De Guardia Civil merkt sinds tien jaar een toename van het aantal mensen dat in busjes of caravans naar de oevers van de Taag trekken in hun zoektocht naar de papaver. Volgens de Guardia Civil komen ze met het enige doel om deze stoffen te consumeren. De wind verspreidt het maanzaad, dus er zijn ook veel wilde planten in de provincie waarvoor je niet eens over hekken hoeft te klimmen om het medicijn te krijgen. Bovendien vormen die wilde bloemen een duidelijke aanwijzing dat de grote velden in de buurt zijn.

De activiteit van jonge toeristen wordt in de meeste gevallen beslecht met arrestaties en, in het ergste geval, met de ontdekking van lijken van degenen die sterven aan een overdosis tijdens consumptie.

“Gevaarlijk fenomeen”

García Caballero van de Guardia Civil zegt het duidelijk: “Het opiumtoerisme is een gevaarlijk fenomeen. Gevaarlijk omdat jongeren de dosis morfine die ze nemen niet onder controle hebben”. Hij wijst erop dat morfine ernstige ademhalingsproblemen kan veroorzaken, vooral in hoge doses of in combinatie met alcohol.

“Deze mensen lopen een hoog risico op het krijgen van een bijwerking, waaronder overlijden door ademhalingsfalen. Ze denken ten onrechte dat het goed is omdat het een natuurlijk product is. Opium is gevaarlijk”, waarschuwt García Caballero nogmaals.

Dit vind je misschien ook leuk