Premier Sánchez zet zijn ‘energiecampagne’ voortvarend voort

door admin
Premier Sánchez zet zijn ‘energiecampagne’ voortvarend voort

De Spaanse regering haalde eerder al de banden met de olie- en gasproducenten Qatar en Nigeria aan in de zoektocht van de EU naar alternatieven voor Rusland. De bijeenkomst in het kader van het Atlantisch Bondgenootschap, eind juni in Madrid, geeft blijk van de goede relatie met Washington, die resulteert in een sterk stijgende invoer van vloeibaar aardgas door Spanje.

In maart ondertekenden de EU en Washington een overeenkomst om vanaf april van dit jaar 15 miljard kubieke meter extra vloeibaar aardgas naar de lidstaten te verschepen. De goede betrekkingen die Spanje heeft met de belangrijkste leverancier van aardgas voor Spanje is, kan nog eens worden gestimuleerd door de migratieovereenkomst waarover Madrid en Washington onderhandelen. Hierin wordt voorgesteld om een deel van de migranten uit Midden-Amerika die in de Verenigde Staten aankomen, in Spanje op te vangen. 

Op zoek naar olie en gas

Sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne is Spanje, net als alle EU-lidstaten, druk op zoek naar nieuwe olie- en gasleveranciers en het veiligstellen van de huidige leveranciers. Na Algerije en Nigeria is Amerika van oudsher de derde grootste importeur van aardgas naar Spanje, en de laatste maanden is de invoer van Amerikaans gas die uit Algerije zelfs voorbijgestreefd. 

In 2021 importeerde Spanje 59.815 kubieke centimeter vloeibaar aardgas, dat in vloeibare vorm aankomt in methaantankers, en niet via pijpleidingen. Volgens het laatste Enagás-verslag van maart is de Verenigde Staten in februari van dit jaar de belangrijkste exporteur van aardgas naar Spanje geworden. Aardgas van Amerikaanse oorsprong (12.472 Gigawattuur) was goed voor 32,9% van de totale Spaanse invoer, terwijl Algerije met 8801 Gigawattuur 23,2% op de tweede plaats kwam. 

Andere spelers

Hoewel de aard van de betrekkingen met de Verenigde Staten nauwelijks te vergelijken is met die van andere landen, heeft Spanje ook goede betrekkingen en samenwerkingsovereenkomsten met bijvoorbeeld Qatar en Nigeria. In een tijd waarin alle landen in beweging zijn – Italië wil bijvoorbeeld de aanvoer van gas uit Algerije vergroten en Oostenrijk compenseert de sancties op Russische olie met ruwe olie uit Noorwegen – probeert ook Spanje de aanvoer van energiegrondstoffen, met name gas, veilig te stellen met de bezoeken van de emir van Qatar en de president van Nigeria. 

‘Buitenlandse betrekkingen worden niet ad hoc, maar in de loop van de tijd opgebouwd’, aldus de regering, die eraan toevoegt dat, net zoals de pandemie bezoeken en contacten heeft lamgelegd, de noodzaak om het energiecordon met Rusland te doorbreken heeft onderstreept dat de regering ‘bepaalde stappen’ moet maken om de betrekkingen met andere landen te versterken. 

Qatar

Met als gevolg dat de regering en het Koninklijk Huis twee weken geleden een bezoek hebben gebracht aan de emir van Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani, om tot het begin van een ‘strategische relatie’, te komen, de status die het emiraat toekent aan een kleine groep landen waaraan het de 33 miljoen ton aardgas wil verkopen die het tussen nu en 2024 op de markt wil brengen. 

Nigeria 

Naast de akkoorden over immigratie en justitie, en het feit dat Nigeria voor Spanje de belangrijkste Afrikaanse bestemming was voor zijn donaties van vaccins tegen Covid, waren bij het bezoek van de Nigeriaanse president aan Madrid enkele dagen geleden ook Zarzuela en koning Felipe VI betrokken. Dit leidde tot een verbintenis om ‘de energievoorziening te versterken’ vanuit dit Afrikaanse land, dat de belangrijkste bron is van de olie die Spanje bereikt – 19,8% van het totaal in 2021 – en de derde voor aardgas. 

Algerije ontbreekt 

Te midden van deze bewegingen worden ook de betrekkingen met Algerije voortgezet zonder actuele politieke ontwikkelingen, maar wel is er sprake van een daling van de uitvoer van aardgas. Het is drie maanden geleden dat Algerije zijn ambassadeur voor overleg terugriep uit protest tegen de overeenkomst met Marokko over de Westelijke Sahara, en het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen nieuws over wanneer hij naar Madrid zal terugkeren. Ondertussen blijkt uit statistieken van de CORES (Corporation of Strategic Reserves of Petroleum Products) van het Ministerie van Ecologische Transitie en van Enagás dat de hoeveelheid gas die uit het Noord-Afrikaanse land wordt aangevoerd, is gedaald. Tussen januari en april 2021 was dat het equivalent van 60.415 gigawatt per uur, en tussen dezelfde maanden dit jaar, 37.137.  

De onderhandelingen tussen het Algerijnse staatsenergiebedrijf Sonatrach en zijn Spaanse partner Naturgy over de herziening van het contract voor de aankoop van gas zijn nog niet afgerond, een proces waarvan alle betrokken partijen, inclusief de Spaanse regering, aannemen dat het zal leiden tot een prijsstijging als gevolg van de internationale ontwikkelingen.

Dit vind je misschien ook leuk