Sprinkhanenplaag in Spanje bedreigt oogsten en vee

door admin
Sprinkhanenplaag in Spanje bedreigt oogsten en vee

De plaag is actief in de regio van La Serena in Badajoz (Extremadura) en Los Llanos in Cáceres. Het is een gevolg van de gunstige omstandigheden die er dit jaar waren voor de sprinkhanen om zich voort te planten. Dat resulteert hetgeen normaal gesproken beheersbaar is nu in de plaag.

Volgens de voorzitter van de landbouwcoöperatie Alanser in Cabeza del Buey (Badajoz), Juan Carlos Balmaseda is het “probleem” de “opeenhoping” van de sprinkhanen, die er altijd zijn geweest in het gebied, maar dan in beperkte mate.

Balmaseda legde een verklaring af aan Europa Press TV en waarschuwde dat de insecten de gewassen van de lokale boeren, de weiden en de weinige fruitbomen in het gebied “opeten”.

Voorts legde hij uit dat de maatregelen om deze plaag te voorkomen “vijftien dagen geleden” al genomen hadden moeten worden, maar dat “niemand iets heeft gedaan”. 

Sprinkhanen oogsten nu de oogst 

Balmaseda wees erop dat “er verschillende oplossingen” zijn. Hieronder het “op uitzonderlijke wijze toestaan” dat boeren hun gewassen vóór de vastgestelde deadline oogsten “omdat anders de oogst door de sprinkhanen wordt geoogst”.  Bovendien kunnen de sprinkhanen verdelgt worden “met middelen vanuit de lucht”. Gebeurt dat niet tijdig, “dan wordt de plaag alleen maar ernstiger en mogelijk endemisch.”

“Veel stress”

Een van de boeren klaagt dat “het nu is alsof je in de derde wereld werkt” en “onder veel stress” vanwege de overlast voor de boeren en het vee. Dat de velden worden kaalgevreten brengt de boeren “veel schade” toe met “hoge kosten” tot gevolg. De treksprinkhaan verslindt niet alleen allerlei soorten gewassen in de volwassen fase, maar ook al in de larvale fase.

Type sprinkhaan wel normaal in het gebied

Experts wijzen in de krant 20Minutos erop dat dit type sprinkhaan altijd voorkomt in het gebied maar dan zijn ze niet met zovele. In Extremadura bevindt zich het grootste permanente leefgebied van de Marokkaanse treksprinkhaan. 

Grote gewassen

De Marokkaanse treksprinkhaan, ook wel de mediterrane sprinkhaan (Dociostaurus maroccanus) genoemd, kan duizenden kilometers afleggen en heeft als dieet allerlei planten op zijn menu. Het belangrijkste gevolg van een plaag van dit insect is dus dat het juist ook grote gewassen op zijn pad vernietigt, met de daaruit voortvloeiende economische problemen. Bovendien kapen ze het eten voor grazend vee weg.

Eet dagelijks één tot twee keer eigen lichaamsgewicht

“Geschat wordt dat een exemplaar dagelijks één tot twee keer zijn levend gewicht kan eten, zodat een enkele treksprinkhaan zijn hele leven tussen de 33 en 66 gram gras consumeert”, specificeren de in 20Minutos aangehaalde onderzoekers.

Dit vind je misschien ook leuk