Algerije ontkent de handelsbetrekkingen met Spanje verbroken te hebben

door admin
Algerije ontkent de handelsbetrekkingen met Spanje verbroken te hebben

De Algerijnse ambassade heeft op de steunbetuiging van Brussel aan Spanje gereageerd door te ontkennen dat het Maghreb-land voornemens was zijn betrekkingen met Spanje te breken. De diplomatie van het Noord-Afrikaanse land heeft ontkend dat een van de genomen besluiten is om de huidige transacties met Spanje stop te zetten. Hieraan wordt toegevoegd dat “het alleen bestaat in de hoofden van degenen die het claimen en degenen die zich haasten om het te stigmatiseren.”

Commerciële bedrijven dienen contractuele verplichtingen na te komen

Bovendien dringt de Algerijnse diplomatieke missie er met betrekking tot de gaslevering aan Spanje op aan dat het aan de commerciële bedrijven is om “al hun contractuele verplichtingen na te komen”. Dit houdt in dat de reeds met Naturgy ondertekende overeenkomsten tot het jaar 2023 worden gehandhafd. 

Josep Borrell steunde Spanje

De Algerijnse missie heeft bij de EU de “neerslag” van de Europese Commissie aan de kaak gesteld. De vice-voorzitter voor Buitenlandse Zaken, Josep Borrell, steunde vrijdagmiddag zijn Spaanse ambtgenoot, José Manuel Albares, in de diplomatieke crisis over de opschorting van het Vriendschapsverdrag en goede nabuurschapsbetrekkingen. Borrell verzekerde ervan te voor gezorgd te hebben dat de stap van Algiers geen invloed heeft op de overeenkomst met de EU. 

Zonder voorafgaand overleg

“De Europese Commissie heeft, zonder voorafgaand overleg of enige wederhoor met de Algerijnse regering, gereageerd op de opschorting door Algerije van een bilateraal politiek verdrag met een Europese partner, in dit geval Spanje. Dat heeft de EC gedaan zonder zich ervan te verzekeren dat deze maatregel geen directe gevolgen heeft voor de twee of indirect voor hun toezeggingen vervat in de Algerije-EU-associatieovereenkomst”, aldus de Algerijnse ambassade in een verklaring.

Dit vind je misschien ook leuk