Dertiende eeuwse codex teruggevonden die vermist was sinds burgeroorlog

door admin
Dertiende eeuwse codex teruggevonden die vermist was sinds burgeroorlog

Het document dateert uit het jaar 1242, toen de aartsbisschop van Toledo Rodrigo Ximénez de Rada jurisdictie verleende aan de stad Brihuega. Het is van een “onschatbare waarde” en in goede staat teruggevonden.

De inhoud is bekend dankzij het werk van archeologieprofessor Juan Catalina García, die het kon bestuderen voordat het verdween. Hij publiceerde een boek waarin hij het volledig beschreef, aldus de Guardia Civil in een verklaring over de vondst.

De codex, die uit meer dan 70 pagina’s bestaat, is geschreven op perkament, beschermd door twee dikke walnotenhouten planken, aan de onderkant verbonden met de jurisdictie met vier stevige stroken schapenvacht.

De jurisdictie omvat een reeks wettelijke normen en de straffen voor het overtreden ervan en bevat de handtekening van de aartsbisschop en andere kerkelijke autoriteiten die het later ondertekenden.

Gered door een soldaat tijdens de oorlog

Een soldaat heeft voorkomen dat het document tijdens de burgeroorlog verbrandde toen de militaire eenheid waarvan hij deel uitmaakte, Brihuega innam, zo meldt de Guardia Civil. Het is een zoon van die man die de Fuero heeft overgedragen aan de Guardia Civil opdat het document kon terugkeren naar Brihuega. Dat was de uitdrukkelijke wens van zijn overleden vader.

De codex is op vrijdag om 19.00 uur door de Guardia Civil afgeleverd aan de burgemeester van Brihuega, Luis Viejo Esteban. De Guardia Civil maakte van de gelegenheid gebruik om uit te leggen dat mensen met stukken in hun bezit waarvan ze de rechtmatige herkomst niet kunnen bewijzen erop kunnen vertrouwen dat de Guardia Civil hun terugkeer naar de bevoegde instanties verzorgd op een manier die ten goede komt aan alle burgers. 

Dit vind je misschien ook leuk