Podemos wil beperking van verkoop van woningen aan niet-ingezetenen op Balearen

door admin
Podemos wil beperking van verkoop van woningen aan niet-ingezetenen op Balearen

De partij eist volgens Diario de Mallorca ook dat de regering de “noodzakelijke stappen” zet om de woningvoorraad van de SAREB, bekend als de ‘bad bank’, te verwerven. Volgens Diario de Mallorca is het voorstel al samen met andere verzoeken aan zijn coalitiepartners in het regeringspact bezorgd.

De paarse formatie zal in alle gemeenteraden op het eiland moties indienen om “het recht op behoorlijke en adequate huisvesting te garanderen”. Daarnaast dringt de partij er bij de regering op aan om samen met de SAREB, de zogenaamde ‘bad bank’, de “noodzakelijke stappen” te zetten, zodat haar woningvoorraad en haar bebouwbare grond publiek domein worden. Op basis hiervan wil de partij dan sociale huur kunnen aanbieden. 

Gevolgen voor wie tweede huis op Balearen wil

Deze maatregel zou gevolgen kunnen hebben voor alle toeristen die geïnteresseerd zijn in het verwerven van een tweede verblijf op de Balearen om tijdens hun vakantie van te genieten. Ook voor bedrijven die op zoek zijn naar huisvestingsoplossingen voor hun tijdelijk personeel dat in de zomermaanden naar de eilanden moet verhuizen wordt het moeilijker om het toeristenseizoen te dekken.

“Structureel probleem”

De politieke formatie hekelt de moeilijkheid op de eilanden om toegang te krijgen tot een huis als een “structureel probleem” dat elk jaar ernstiger wordt. Als oorzaak van het probleem wijst de partij naar speculatie met onroerend goed en de druk die het toerisme op de huisvesting uitoefent. Niet alleen vanwege de verblijven van toeristen, maar ook vanwege de aankoop van tweede woningen die slechts enkele weken gedurende het jaar worden bewoond. 

Mallorca als ‘stressgebied’ in de nieuwe staatshuisvestingswet

In die zin eist Podemos ook dat heel Mallorca wordt uitgeroepen tot stressgebied in de nieuwe staatshuisvestingswet. Ze willen dat het aantal woningen wordt teruggebracht van 10 naar 5 om als een grote huiseigenaar in de Balearische huisvestingswet beschouwd te worden.

Op de Balearen staan meer dan 71.000 huizen leeg. Volgens gegevens van het ministerie van Financiën zijn er meer dan 9.000 grote huiseigenaren op de eilanden. Dat wil zeggen, mensen die 10 of meer huizen bezitten. 

Toegang tot huisvesting op eilanden niet gegarandeerd

Ondanks het feit dat toegang tot huisvesting een grondwettelijk recht is, lijkt dat recht op de Balearen “niet gegarandeerd”. Gezinnen moeten namelijk tot 50% van hun inkomen aan huisvesting besteden. Bovendien is de sociale volkshuisvesting “kennelijk onvoldoende” omdat deze tot slechts 2021 0,3 procent van het totaal vertegenwoordigde. Dit in tegenstelling tot de 8.000 mensen die op de wachtlijst van IBAVI staan ​​om in aanmerking te komen voor een ​​huurwoning.

Dit vind je misschien ook leuk