Spanje start ‘operatie zomer 2022’ met versterking politiekorpsen

door admin
Spanje start 'operatie zomer 2022' met versterking politiekorpsen

De focus van BiZa ligt hierbij op de toeristische bestemmingen. Ruim 3.600 agenten van de Nationale Politie en de Guardia Civil versterken de staf van negen autonome gemeenschappen waar deze zomer een groter aantal toeristen wordt verwacht.

3.629 Extra agenten

Dit jaar zullen naar verwachting 3.629 agenten (2.442 nationale politieagenten en 1.187 burgerwachten) het personeel van negen autonome gemeenschappen versterken: Van 1 juli tot 31 augustus: Andalusië, Asturië, Canarische Eilanden, Cantabrië, Valenciaanse Gemeenschap, Galicië, Madrid en Murcia. Van 1 juli tot 30 september: Balearen.

Politieapparaat groter dan twee voorgaande zomers

Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt benadrukt dat door toevoeging van deze versterking, de inzet tijdens “Operatie Zomer 2022” zal bestaan uit 45.028 agenten verdeeld over de twee korpsen (24.442 nationale politie en 20.586 burgerwachten). Het ministerie onderstreept dat het apparaat groter zal zijn dan in de twee voorgaande zomers. Als gevolg van de lage incidentie van de pandemie en de daaruit voortvloeiende intrekking van de reisbeperkingen en controles, schat men in dat het aantal toeristen “vergelijkbaar met of zelfs hoger zal zijn dan dat in het jaar 2019”. 

Meer veiligheid in havens, luchthavens, hotels en stranden

Binnenlandse Zaken benadrukt dat het doel van de operatie is om het preventieve toezicht op stedelijke en interstedelijke verbindingsroutes, stations, havens, luchthavens, hotels, stranden en campings te vergroten. Ook wordt extra gesurveilleerd bij evenementen waar een groot aantal mensen op afkomt.

Intensivering van strijd tegen woninginbraak

Politiekorpsen zullen eveneens de strijd tegen rondreizende criminaliteit en woningovervallen intensiveren. Daarbij wordt de waakzaamheid tegen cyberzwendel verhoogd. Dit omdat mensen in toenemende mate het internet gebruiken bij het reserveren van accommodatie, reispakketten en andere toeristische diensten.

Spanje zal ook de controles op de luchthavens versterken, ondanks dat de regering stelselmatig de chaos ontkend die volgens vliegmaatschappij Iberia is ontstaan bij de paspoortcontroles wegens personeelsgebrek. 

Plan Veilig Toerisme

Deze “Operatie Zomer 2022” is een aanvulling op het Plan Veilig Toerisme. De Staatssecretaris voor Veiligheid zal dit plan binnenkort in heel Spanje lanceren. Met het plan wil het ministerie voorkomen dat zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen het slachtoffer worden van criminele handelingen tijdens het reizen en verblijven in de verschillende toeristische enclaves. Bovendien wil men hen de nodige assistentie en advies geven om hun veiligheid te garanderen. 

Dit vind je misschien ook leuk