Spanje in greep van verwoestende bosbranden

door admin
Spanje in greep van verwoestende bosbranden

Hier woedt in de Sierra de la Culebra in de provincie Zamora de meest virulente brand van allemaal. Deze brand heeft al meer dan 25.000 hectare verwoest en is nu al een van de ernstige bosbranden in Spanje van deze eeuw en groter dan de grootste van vorig jaar. Die werd geregistreerd in Navalacruz in Ávila. Dat was de ernstigste brand in de geschiedenis van Castilla y León. 

Zaterdag was een zwarte dag in Zamora vanwege de verwoesting van meer dan 10.000 hectare bosgebied in 24 uur tijd. De vlammen bedreigden 14 steden. Het vuur kon zijn verwoestende werk doen vanwege een opeenstapeling van omstandigheden. Een droge onweersbui met nauwelijiks neerslag en veel blikseminslagen onstak het vuur. Daarbij kwamen temperaturen van meer dan 40ºC, een lage luchtvochtigheid en harde wind.  

Net als veel andere Europese landen heeft Spanje de afgelopen week te maken gehad met ongebruikelijk warm weer. Deze vroege hittegolf volgt op een mei-maand die erg droog was. 

Volgens de regionale regering van Castillië en León is het vuur in de Sierra de la Culebra nog steeds actief. Vijfhonderd brandweerlieden zijn aan het werk om de brand te bestrijden. Tot nu toe zijn er geen doden of gewonden gemeld. 

Catalonië

In Catalonië probeerden brandweerploegen zaterdag een brand onder controle te krijgen in Baldomar, een klein stadje tussen Barcelona en Zaragoza. De brandweer verwachtte dat het vanwege de “zeer hoge temperaturen en sterke zuidenwind” een “ingewikkelde” operatie zou worden. In de Noordoost-Spaanse regio woeden dertig gelijiktijdige bosbranden. Hiervan treffen de belangrijkste de gemeente Artesa de Segre in Lleida treffen. Hier hebben de nog niet gestabiliseerde of gecontroleerde vlammen al meer dan 2.000 hectare verwoest. Tevens is er vuur in Olivella, in Barcelona, ​​met twee urbanisaties waar mensen uit voorzorg binnen moeten blijven vanwege de rookontwikkeling.

De brand in Artesa de Segre, die afgelopen woensdag uitbarste, heeft tot nu toe 2.146 hectare in brand gestoken. Twee branden zijn actief in de provincie Lleida. Eentje bij Lladrus die erg zorgwekkend was vanwege zijn potentieel. Deze brand werd gestabiliseerd nadat 50 hectare was verwoest. Brandweerlieden hebben daarmee gelukkig verhinderd dat het vuur oprukte naar een bosmassa van 50.000 hectare. 

Aragon

Ook in Aragon waren de slechtste weersomstandigheden zorgwekkend. Hier woedde een brand in de provincie Zaragoza bij Nonaspe. De brand was uitgebroken in een fruitperceel.

Navarra

Twee andere branden, bij Leire en Tafalla, worden technisch als geblust beschouwd. Toch blijven daar ook de hoge temperaturen een risico vormen op heractivering. 

Afgelopen zaterdagmiddag werden ongeveer 2.500 bezoekers die zich in het natuurpark Sendaviva in Arguedas bevonden “uit voorzorg” uitgezet gezien de nabijheid van een bosbrand in het park Bardenas Reales, in het zuiden van Navarra.

Castellón

Aan de rand van het dorp Caudiel, in Castellon, worstelden brandweerlieden om de hoge vlammen onder controle te krijgen terwijl ze bewoners en huisdieren evacueerden.

Extremadura

Volgens het ministerie van Landbouw van Extremadura is de afgelopen uren in Cáceres een bosbrand uitgeroepen in de gemeente Hervás en de evolutie ervan was ongunstig. De vlammen treffen een gebied met eikenbossen dat moeilijk toegankelijk is en een hoge ecologische waarde heeft. 

Andalusië

In Andalusië heeft het de bosbrandenbestrijdingsdienst Infoca de twee bosbranden als geblust verklaard die waren uitgebroken in het gebied ‘Finca de Lima’ in Almonaster la Real en in ‘El Rabiche’ in Rosal de la Frontera, beide in de provincie Huelva. Samen hebben vlammen daar een oppervlakte van ongeveer 11 hectare verwoest. 

Baskenland

In Baskenland brak zaterdag een brand uit in het Aralar-park. Hier werd een gebied van 10 hectare van de berg Arrastortz in de provincie Gipuzkoa, verwoest. De brand brak zaterdag rond 11.00 uur uit in een zeer steil gebied dat bekend staat als Aitzarte, een oppervlak dat bestaat uit rotsen en grotendeels bedekt is met struiken, graslanden en bomen. De steilheid van het terrein bemoeilijkte het bluswerk. Dat werk beperkte zich tot de gebieden die de brandweerlieden wel konden bereiken om de boerderijen in het gebied te beschermen. 

Extreem weer door klimaatverandering

Het recente extreme weer is in verband gebracht met klimaatverandering. De drogere omstandigheden als gevolg van de opwarming van de aarde maken bosbranden ook moeilijker onder controle te krijgen, omdat ze zich gemakkelijker verspreiden en feller kunnen branden.

Extreem risico op bosbrand

Op maandag geldt volgens weerinstituut Aemet nog steeds voor de helft van het Spaanse vasteland een extreem risico op bosbranden. Het gaat om vrijwel de gehele oostelijke helft van het Iberisch Schiereiland en het binnenland van Mallorca en Menorca.

Dit vind je misschien ook leuk