Ruim 200 miljoen boete voor zes grote Spaanse bouwbedrijven

door admin
Ruim 200 miljoen boete voor zes grote Spaanse bouwbedrijven

De bedrijven kregen de boetes omdat zij gedurende 25 jaar duizenden openbare aanbestedingen voor de infrastructuur van bouwwerken en civiele werken hebben gemanipuleerd.

Het gaat om de bedrijven Acciona (29,4 miljoen), Dragados (57,1 miljoen), FCC (40,4 miljoen), Ferrovial (38,5 miljoen), OHL (21,5 miljoen) en Sacyr (16,7 miljoen).

De CNMC heeft verklaard dat deze zes ondernemingen al sinds 1992 wekelijks bijeenkwamen om over de overheidsopdrachten te beslissen. Daarbij ging het om de verdeling van de technische werkzaamheden in de offertes. Ook wisselden zij informatie uit over hun biedingsstrategie voor openbare aanbestedingen. 

Duizenden aanbestedingen

‘Dit zijn praktijken waarvan de gevolgen bijzonder schadelijk zijn geweest voor de samenleving, aangezien zij duizenden door Spaanse overheidsdiensten uitgeschreven aanbestedingen voor de bouw en aanleg van infrastructuur zoals ziekenhuizen, havens en luchthavens, wegen, enz. hebben beïnvloed’, onderstreept Concurrentie. 

Tot de betrokken overheidsdiensten behoren vooral de diensten die ontwikkeling in hun portefeuille hebben, waaronder het Ministerie van Ontwikkeling (dat nu het Ministerie van Vervoer, Mobiliteit en Stedelijke Agenda is) en de daarvan afhankelijke organen en openbare bedrijfsentiteiten.

Dit vind je misschien ook leuk