Boerenprotesten in Spanje gepland voor eind juli

door admin
Boerenprotesten in Spanje gepland voor eind juli

De Unie van Boeren en Ranchers van Aragon, UAGA-COAG, roept op tot mobilisaties ein juli in het licht van de “onhoudbare” situatie als gevolg van de “ongecontroleerde en onbeperkte” stijging van de dieselprijzen. De situatie heeft ertoe geleid dat de sector eind juli opnieuw de straat op gaat. Het plan is om samen te komen aan de poorten van de Compañía Logística de Hidrocarburos, CLH, in Monzalbarba, in Zaragoza.

Nieuwe anti-crisismaatregelen

Het doel van UAGA-COAG is om te reageren op de eisen van de aansluiting en druk uit te oefenen op de regering van Aragon en de centrale regering in Madrid om een ​​nieuwe reeks maatregelen te nemen die de kritieke situatie helpen verlichten waarin de meeste familieboerderijen zich bevinden.

De agrarische organisatie legt uit dat het ‘Anticrisis’ steunpakket, dat op 25 juni door de regering is verlengd, en dat in feite neerkomt op de teruggave van 0,20 euro per liter brandstof, “totaal ontoereikend is om de brute toename van diesel tegen te gaan”.

“Onfatsoenlijke speculatie”

In dezelfde lijn eist COAG van de regering dat deze de “onfatsoenlijke speculatie” van olie- en elektriciteitsmaatschappijen krachtig stopzet. De olieprijs is de afgelopen twaalf maanden namelijk met 64% gestegen, terwijl de prijs voor landbouwdiesel met 130% toenam.

Uit de door UAGA genoemde gegevens blijkt dat landbouwdiesel in november 2021 een prijs van 0,69 euro per liter had. Een bedrag dat als “bespottelijk” wordt omschreven in vergelijking met de prijs per liter van deze week die tussen de 1,50 en 1,70 euro is.

Versnelling van zorgwekkende verdwijning van familiebedrijven

Volgens de organisatie versnelt deze verhoging de zorgwekkende verdwijning van familieboerderijen. Terwijl die volgens de woordvoerder essentieel zijn om een ​​concentratie van voedselvoorziening te voorkomen die ernstige gevolgen zou hebben voor de consument.

De mobilisatie van juli wordt toegevoegd aan die al sinds oktober zijn gehouden met de tractoren van #AgricultoresAlLimite. Het doel is om de delicate economische situatie aan de kaak te stellen die familieboerderijen doormaakten omdat de prijzen bij de oorsprong de productiekosten niet dekten. Dat bracht hun levensvatbaarheid in gevaar. Een probleem dat drie jaar later exponentieel is verergerd, aldus bronnen bij UAGA. 

Dit vind je misschien ook leuk